Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Mormânt celtic, cu scheletul unui războinic, descoperit în Bistrița

0 229

Un schelet vechi de peste două milenii ar putea să scoată la iveală detalii despre modul de viață al comunităților din perioada când pe teritoriul Transilvaniei locuiau și triburi celtice. Necropola unde s-au găsit rămășițele se află în atenția arheologilor de câțiva ani și aici descoperirile se țin lanț.

În urmă cu mai bine de două milenii teritoriul de astăzi al Transilvaniei era acoperit în bună parte de ape fiind locuit de triburi de origini diferite. În urmă cu câțiva ani arheologii de la Muzeul Județean din Bistrița au descoperit lângă satul Sălcuţa necropolă celtică veche de peste 2000 de ani. Au fost dezgropate deja 15 morminte, dar și un schelet uman perfect conservat, vechi de 2500 de ani.

Alături de scheletul intact au mai fost descoperite morminte ale unor războinici celți în care erau sulițe, săbii, fibule și coliere.

La săpături participă și localnicii din sat care speră că descoperirea îi va aduce pe turiști în zonă.

În aceeaşi zonă, arheologii au găsit 15 morminte, iar în 12 dintre ele au descoperit vase în care se păstrează cenuşa, semn că oamenii de la acea vreme au fost incineraţi după ce au murit.

Celţii au fost răspândiţi, în antichitate, pe arii largi din Europa, inclusiv pe teritoriul Daciei.

Conform istoricilor, stăpânirea celţilor a durat cam două sute de ani, timp în care dacii au dus lupte împotriva lor şi a aliaţilor lor bastarni, după cum în unele momente se pare că dacii le-au fost aliaţi în alte lupte.

Săpăturile arheologice vor continua la Sălcuţa iar după ce artefactele sunt analizate de specialiști, ele vor fi prezentate publicului într-o expoziție la Muzeul Județean din Bistrița.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More