Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Moș Crăciun vine cu jucării contrafăcute

0 90

Polițiștii de la economic au demarat mai multe activități împotriva comercializării de produse contrafăcute, mai ales în ceea ce privește produsele pentru copii.

Întrucât în perioada sărbătorilor de iarnă se înregistrează o creștere a comerțului cu produse pentru copii, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice a intensificat activitățile la nivel național de prevenire şi combatere a ilegalităţilor din domeniul comercializării de produse contrafăcute, în special jucării și produse pentru copii contrafăcute, transmite purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române.

În cadrul acestor activități ce s-au desfășurat în perioada 2 – 6 decembrie o atenție deosebită a fost acordată jucăriilor și produselor pentru copii care nu prezintă marcajul CE în conformitate cu legislația în vigoare în Uniunea Europeană, jucăriilor alimentate electric care pot prezenta riscuri de arsuri și de explozie, precum și jucăriilor considerate periculoase care au muchii tăioase sau piese ușor detașabile cu risc ridicat de ingerare de către copii sau de sufocare.

Astfel, structurile specializate în investigarea criminalității economice au desfășurat 179 de acțiuni punctuale de verificare, fiind controlate 824 de obiective (540 de agenți economici, 70 de complexuri comerciale, 75 de autovehicule și 139 de persoane fizice).

În urma verificărilor, au fost constatate 269 de infracțiuni, dintre care 242 prevăzute de legea privind mărcile și indicațiile geografice, 3 prevăzute de legea privind dreptul de autor și drepturile conexe, 7 infracțiuni de evaziune fiscală și 17 infracțiuni de altă natură, fiind constituite 195 de dosare penale, dintre care 160 în domeniul comerțului cu jucării.

De asemenea, au fost aplicate 332 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.142.580 de lei.

Totodată, au fost indisponibilizate sau confiscate bunuri în valoare totală de 4.621.826 lei, respectiv 22.793 de jucării şi produse pentru copii, 2.695 de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii, 2.825 de produse cosmetice, 238 de produse alimentare și 3.355 de produse textile.

Polițiștii vor continua și în perioada următoare acțiunile de combatere a activităților ilicite care afectează drepturile de proprietate intelectuală, atât prin acțiuni proprii, cât și în cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More