Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Muncitori ai fabricii De’Longhi, obligați să-și dea demisia după ce au făcut grevă înainte de Crăciun

10 70

Mai mulți angajați ai fabricii De’Longhi România din Jucu au fost obligați de către conducerea companiei să-și dea demisiile marți, după ce aceștia au participat la o grevă de protest înaintea sărbătorilor de iarnă de anul trecut.

Muncitorii, care se aflau în schimbul de noapte, au luat atunci decizia de a întrerupe programul de muncă normal, în semn de protest față de decizia conducerii de a nu acorda tichete cadou pentru angajați, așa cum au primit alți angajați.

După greva pe care au făcut-o înainte de Crăciun, angajații fabricii de la Jucu spun că au fost ”împrăștiați” de către șefii direcți pe alte ture și că și-au continuat programul de lucru normal, așa cum au fost repartizați până marți, 17 ianuarie 2017, când o parte dintre participanții la grevă au fost chemați ”la ordine” de către șefi.

O angajată a fabricii De’Longhi Jucu ne-a declarat că ieri a fost chemată la Biroul de Resurse Umane din cadrul companiei, unde i s-a pus în față o cerere de demisie gata completată, pe care i s-a impus să o semneze, în caz contrar fiind amenințată că i se desface contractul de muncă pe motiv disciplinar. Același lucru a fost confirmat și de către o altă angajată De’Longhi, în total cinci persoane fiind obligate ieri să-și dea demisia după ce au participat la greva dinaintea sărbătorilor de iarnă.

”N-am făcut decât să ne cerem drepturile. Consideram că este normal să primim și noi tichete cadou înainte de sărbători, așa cum au primit și alți angajați De’Longhi, și de aceea am făcut atunci grevă. Acum, după aproape o lună de zile, ne-au obligat să ne dăm demisiile pentru că am participat atunci la grevă. N-am putut să nu semnăm demisiile pentru că ne-au amenințat că ne vor da afară oricum”, ne-a declarat una dintre angajatele De’Longhi.

Potrivit muncitorilor care au fost obligați să demisioneze, șirul ”concedierilor forțate” nu se va opri aici, în zilele următoare alți angajați fiind în vizorul conducerii pentru că au participat la acea grevă dinainte de Crăciun.

Chiar azi, alți angajați ai fabricii de la Jucu, participanți la forma de protest de anul trecut, ne-au semnalat faptul că au primit convocări pentru a se prezenta în fața șefilor.

”În noaptea de 20 spre 21 decembrie am făcut grevă, toată linia, pe motiv că nu ni s-au acordat tichete cadou înainte de sărbători. La unii operatori s-au acordat bonurile, la alții nu și am întrebat de ce nouă nu ni se dau tichete cadou, însă n-am primit lămuriri. Astfel că toată linia din acea tură de noapte am făcut atunci grevă. Acum, după sărbători, am fost chemați pe rând la Convocator la Resurse Umane, unde ni s-au pus niște hârtii în față pe care să le semnăm. Nici n-am știut despre ce este vorba, abia după ce am semnat ne-am dat seama că ne-am semnat demisiile. Interesant este faptul că doar pentru câteva persoane care au participat la grevă s-a întâmplat acest lucru. Două persoane care au făcut grevă alături de noi în acea noapte nu au fost pedepsite cu demisia, având acum contract de muncă pe perioadă nedeterminată”, ne-a declarat o altă angajată care a fost pusă să demisioneze marți.

Un alt angajat care a fost convocat miercuri la discuții cu persoane din conducere a fost pus și el în fața semnării cererii de demisie, însă acesta a refuzat să semneze documentul, astfel că a fost trecut în concediu fără plată.

În cursul zilei de azi am încercat să luăm legătura cu persoane din conducerea companiei De’Longhi, pentru a obține un punct de vedere oficial, însă, după ce am fost purtați telefonic de la un birou la altul și ni s-a transmis apoi că vom primi o poziție oficială din partea companiei, referitor la acest subiect, comunicarea nu a mai venit. Stăm în continuare la dispoziția companiei pentru publicarea unui punct de vedere oficial în legătură cu problemele semnalate în acest material.

Comentarii