Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Municipiul Dej anunță finalizarea  proiectului: “Îmbunătățirea transportului public și nemotorizat în municipiul Dej” Cod SMIS 324087

0 341

Proiectul “ Îmbunătățirea transportului public și nemotorizat in municipiul Dej” Cod SMIS 324087, finanțat prin Programul Regional  Nord-Vest 2021-2027 a fost implementat de către MUNICIPIUL DEJ, pe o perioada de 14 luni, respectiv între data 01.01.2024 și data 31.03.2025, având o valoare totală de  4.964.631,86 lei din care contribuția FEDR 3.938.351,26 lei, valoarea contribuției naționale 602336,07 lei, iar 4.540.687,33 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Regional  Nord-Vest 2021-2027 este implementat de AGENȚIA DE DEZVOLTARE REGIONALĂ  NORD-VEST  în calitate de Autoritate de Management. Activitățile acestui proiect precum și lucrările aferente au fost începute în cadrul Programului Operațional Regional  2014-2020.

         Obiectivul general al proiectului este scăderea emisiilor GES prin realizarea de investiții care să asigure un serviciu eficient de transport public de călători și îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, cu scopul de a reduce numărul de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) și reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport. Astfel, municipiul Dej urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor la o mobilitate bazată pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, utilizarea transportului public de înaltă calitate si eficientă, reducerea utilizării autoturismelor în paralel cu utilizarea unor categorii de autoturisme nepoluante.

         Obiectivele specifice ale proiectului

1. Îmbunătățirea transportului public urban de călători din Municipiul Dej ca urmare a implementării unui sistem de e-ticketing, a modernizării/reabilitării părții carosabile a infrastructurii rutiere utilizate prioritar de transportul public de călători

2. Îmbunătățirea transportului nemotorizat în Municipiul Dej prin amenajarea a 2,883 mp de piste de biciclete, modernizarea a 34,665 mp de trasee pietonale, implementarea unui sistem de bike-sharing.

3. Îmbunătățirea spațiului urban prin asigurarea a 62.119,41  mp de spații verzi în aliniament și plantarea de arbori/arbuști .

          Rezultate

 S-au modernizat 29 de străzi urbane de categoria IV, conform soluției tehnice, prin săpături și umpluturi pentru realizarea platformei drumului, lucrări de consolidare, execuția sistemului de scurgere a apelor pluviale, execuția stratului de fundație, a stratului de bază, de legătură și de uzură, realizarea trotuarelor, semnalizare rutieră. Pe aceste străzi s-au introdus  noi trasee de transport public, ducând la reducerea utilizării autoturismelor persoanele, creșterea numărului de pasageri, reducerea emisiilor GES .

 De asemenea s-au amenajat alei pietonale pe coronamentul digului cât și pe spațiul ce rezultă între baza digului și carosabil pe porțiunea din dreptul străzii I.P.Reteganu, iar în zona străzii Nicolae Titulescu  s-au realizat aleile velo ,platforma dedicată închirierii de biciclete, spații verzi,  un centru de transfer intermodal . Parcarea  supraterană de tip park and ride oferă posibilitatea populației să își parcheze mașina și prin intermediul centrului să aibă acces la nodul de trasee de autobuze precum și la închirierea de biciclete. Zona modernizată  beneficiază de coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, bănci din lemn tratat, stâlpi de iluminat, dotați cu panouri fotovoltaice și senzori de mișcare care asigură necesarul de energie electrică pentru iluminarea parcului din energia solară acumulată în timpul zilei.

     Impact

 Finalizarea proiectului, prin realizarea activităților prevăzute și îndeplinirea obiectivelor propuse, contribuie la dezvoltarea orașului și creșterea calității vieții locuitorilor zonei urbane Dej, prin dezvoltarea unui sistem de transport accesibil pentru toate categoriile sociale, echitabil și eficient economic, precum și crearea unor spații de recreere de-a lungul malului râului Someș. Realizarea activităților prevăzute în cadrul proiectului au ca rezultat reducerea traficului de autoturisme personale precum și reducerea cantității de emisii GES.  Proiectul are un impact ridicat atât la nivel social, cât și cultural,  prin creșterea calității vieții locuitorilor din municipiul Dej, a calității serviciilor de transport în comun și a atractivității acestuia.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.