Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Muzeul de Istorie și Artă din județul Sălaj dotat cu o sală de expoziție unică. Realitatea virtuală face istorie

0 166

O sală de expoziție unică la nivel național își deschide porțile în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Sălaj. Expoziția are la bază realitatea augmentată și cea virtuală.

Începând de azi, 26 ianuarie 2018, Sălajul își îmbogățește viața culturală cu o sală de expoziție unică în România. Este vorba despre un proiect la care s-a lucrat timp de doi ani și care s-a finalizat prin crearea unei săli în care vizitatorii pot experimenta istoria prin intermediul realității augmentate și a realității virtuale.

Conform informațiilor de pe pagina de Facebook a Consililiului Județean Sălaj expoziţia are două componenete principale. Prima este cea de realitate augumentată. Vizitatorii pot fi vizualiza, cu ajutorul unei tablete, obiecte de patrimoniu modelate 3D, precum un vas roman de ceramică de lux, statuia de bronz a zeiţei Venus, o statuie a împăratului Caracala – reconstituită pe baza unor fragmente ce au fost descoperite în castrul de la Porolissum, respectiv reconstituirea unei statui a unui cetăţean roman ce a locuit în oraşul din apropierea castrului şi a unei secţiuni printr-un templu de cult de la Porolissum.

Cea de a doua este cea de realitate virtuală. Cu ajutorul unor ochelari speciali vizitatorilor au posibilitatea să facă un tur virtual pe o stradă romană de la Porolissum, cu cinci clădiri reconstituite tridimensional. Reconstituirea străzii are la bază un material existent, realizat în urmă cu câţiva ani de Asociaţia de Dezvoltate Intercomunitară (ADI) Sălaj Plus, cu cea mai bună consultanţă de specialitate, respectiv profesorul universitar Alexandru Diaconescu, unul din cei mai buni specialişti în arhitectură romană.

Această sală unicat stă deschisă curioșilor și împătimiților de istorie începând de azi, însă accesul este limitat la 15 persoane concomitent.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More