Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Napolact închide fabrica de produse lactate de la Năsal – VIDEO

1 884

branza nasal taga

După 43 de ani de activitate, fabrica de produse lactate de la Năsal, de lângă Țaga, va fi închisă. Unul dintre cele mai celebre produse din brânză din România va deveni astfel în scurt timp istorie.

Angajații au intrat de ieri în preaviz, închiderea fabricii afectându-i și pe locuitorii din zonă care duceau laptele la fabrică. O parte dintre utilajele din fabrică au fost deja mutate, iar unitatea de producție își va închide în curând porțile.

Brânza Năsal era preparată în grota fabricii de lângă Țaga. Aici, era lăsată timp de trei săptămâni pentru maturare. Grota naturală de lângă Țaga este singurul loc unde microclimatul este favorabil bacteriei Brevibacterium Linens ce ajută la maturare și îi conferă gustul, culoarea roșiatică și mirosul atât de specifice.

Spre deosebire de celebrele brânzeturi franțuzești cu mucegai, camembertul românesc primea mucegaiul în mod natural, direct din roca grotei de lângă Țaga.

Dacă acum doi ani pe poarta fabricii ieșeau 50-55 de tone de brânzeturi anual, acum s-a ajuns ca din lipsă de comenzi conducerea Napolact să decidă închiderea fabricii.

”Oamenii au primit, luni, preaviz de 15 zile, iar fabrica se va închide. E dureros ce se întâmplă şi cu angajaţii, care sunt locuitori ai comunei, dar şi cu brandul românesc, care este brânza de Năsal şi care va dispărea. E păcat că nimeni nu intervine pentru salvarea acestui brand, cunoscut în lumea întreagă. La Ţaga se fabrică brânza de Năsal într-o grotă unde este o bacterie unică, iar aceasta dă gustul specific al brânzei”, a spus Emil Sabău, viceprimarul comunei Țaga.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. adi spune

    ca tot ce e ok la noi in tara trebuie distrus , francezii unde sa isi mai vanda branza lor cu mucegai, si de ce sa existe concurenta pe piata, lasa sa mancam chimicalele lor. imi e jena de tot ce se intampla aici

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More