Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Nelson Mandela a încetat din viață

1 30

nelson_mandela_anc_2422184b

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare sud-african, a încetat din viaţă, joi, după o lungă luptă cu boala. Vestea a fost confirmată de preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma.

“Nelson Mandela este probabil ultimul erou pur-sânge de pe planetă. El este simbolul sacrificiului şi al dreptăţii, fiind venerat precum un sfânt de milioane de oameni. Viaţa lui Mandela constituie un model nu doar pentru vremurile noastre, ci pentru toate timpurile”. Sunt cuvintele biografului lui Nelson Mandela, Richard Stengel, care i-a urmărit traseul politic şi viaţa personală în ultimii 20 de ani.

Mandela era îngrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg începând cu 1 septembrie, după ce a fost spitalizat timp de trei luni din cauza unei infecţii pulmonare şi probabil complicaţii multiple.

Deşi pneumonia se vindecase, plămânii săi rămăseseră sensibili. „Este dificil pentru el”, „este încă foarte sensibil la germeni, prin urmare trebuie menţinut într-un mediu steril. Camera sa este ca un salon de terapie intensivă”, declara în noiembrie Winnie Madikizela-Mandela.

Problemele pulmonare ale laureatului premiului Nobel pentru Pace erau probabil legate de sechelele lăsate de tuberculoză. El a contractat această boală în timpul detenţiei pe insula-închisoare Robben Island, în largul Cape Town, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de închisoare în temniţele regimului de apartheid.

Născut la 18 iulie 1918 în Africa de Sud, Nelson Rolihlala Mandela a fost singurul membru al familiei sale care a urmat o şcoală primară. Perseverent încă din copilărie, şi-a continuat studiile, inclusiv pe cele universitare. S-a alăturat de tânăr luptei pentru emanciparea populaţiei de culoare şI eliminarea discriminării. În 1944, se înscrie în liga de tineret a Congresului Naţional African şi devine unul dintre principalii activişti împotriva apartheid-ului. Regimul sud-african îi urmăreşte fiecare mişcare şi în 1962 este arestat pentru că incita muncitorii la grevă şi pentru că părăsise ţara fără permisiunea puterii. Ulterior, Mandela a fost judecat pentru sabotaj şi conspiraţie la răsturnarea guvernului. Risca pedeapsa capitală, dar după apelul mai multor instituţii internaţionale, Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viaţă la 12 iunie 1964. A fost eliberat 27 de ani mai târziu.

În semn de apreciere a luptei sale, în 1993 Nelson Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace. Iar după victoria în alegeri a Congresului Naţional African, în aprilie 1994, Mandela a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. eugen serban spune

    As.de Cultura a Romilor din Romania Cheudeana,reprezentata de Eugen Serban(cheudeanu)in numele celor aproximativ 20 de miloane de romani,din care 4 milioane de etnie roma,transmitem sincere condoleante familiei indoliate sa-i fie tarana usoara,celui ce a adus unitatea intr-e oameni,mare om ,mare caracter Nelson Mandela

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More