Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Nereguli grave: Cinci sortimente de apă plată retrase de la comercializare

0 244

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a depistat probleme grave la apa plată aflată la comercializare în magazine. Potrivit unul comunicat de presă remis de ANPC, dintr-un eșantion de 17 feluri de apă din comerț, la 5 dintre acestea s-au găsit nereguli grave, neîntrunind calitățile admise.

Paul Anghel, șeful ANPC a declarat pentru postul B1 TV că s-au retras de la vânzare acele sortimente de apă, dar că aceste nereguli găsite pot fi cauzate și din cauza transportatorului sau a distribuitorului, nu numai din cauza celui care îmbuteliază respectiva apă.

„Să nu facem o confuzie între apele de masă din comerț și apele minerale, care au fost testate. Legislația care privește apele de masă sunt diferite… Acum trebuie să oprim vânzarea acelor sortimente de apă, și vom face teste la mult mai multe care sunt în supermarketuri. S-ar putea ca nu neapărat ambalatorul să fie de vină pentru aceste nereguli, ci și distribuitorul sau transportatorul”, a declarat șeful ANPC. Acesta a precizat că dacă apa nu este depozitată în condiții corecte, poate duce la probleme grave.

El a mai vorbit și despre faptul că ar fi necesar ca fiecare lot de apă prezent pe raioanele magazinelor sau supermarketurilor să aibă un buletin de informații prin care să arate nivelul microbiologic: ”Ar fi mai important dacă fiecare lot în parte ar avea un buletin de informații, și nu toate loturile să aibă același buletin.”

Directorul general al ANPC a declarat că sortimentele găsite cu nereguli au fost retrase imediat de pe piață. „S-au retras aceste sortimente de apă găsite cu nereguli”, a mai spus Paul Anghel.

Astfel, au fost prelevate 17 eşantioane, din care 5 sunt neconforme în urmă analizelor de laborator. Din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformităţi:

Sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5l intalnit in reteaua Mega Image, Carrefour, LidlKaufland si Auchan nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 900 faţă de limita prevăzută de 20 .

Sortimentul Apă de masă necarbogazoasa Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l si intalnit frecvent in lanturile de supermarketuri mari, nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 20.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 16.800 faţă de limita prevăzută de 20 .

Sortimentul Apă de izvor plata Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.820, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 104 faţă de limita prevăzută de 20

Sortimentul Winny- apă izvor plata, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 1.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 600 faţă de limita prevăzută de 20.

Sortimentul Apă de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 14.700, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 3.200 faţă de limita prevăzută de 20 .

În urmă abaterilor constatate, inspectorii au dat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 de lei. Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în judeţul Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor. „În dată de 15.03.2016 au fost efectuate alte 11 prelevări de probe. Eşantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului de nitriti. Comisarii ANPC continuă prelevările de probe şi le vor trimite spre analiză la laborator. ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcţia de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun”, se arată în comunicatul emis de ANPC.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More