Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Noaptea muzeelor 2017 – Cu ce își așteaptă azi vizitatorii Muzeul Municipal Dej

0 97

Muzeul Municipal Dej, prin Galeria de Artă a Municipiului Dej, organizează Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă 20 mai 2017, între orele 18-23, program cu intrare liberă.

În cadrul programului de anul acesta vizitatorii pot admira expoziția de pictură a artistei Ana Sabina Purcariu, artist plastic membru al UAP Cluj și al Asociației artiștilor plastici din Târgu-Mureș. Ideea artistică a expoziției ,,Călătorii spirituale” se prezintă ca o temeinică analiză a împlinirilor și răsfrângerilor sale picturale, un amplu orizont al inspirației, o caracteristică și fecundă predispoziție lirică, imaginile trezindu-se învăluite într-un tumultuos suflu metaforic și simbolic.

Prima temă, Zborul, se definește ca visul unui zbor spre înalt, spre albastruri celeste, o eliberare a omului din limitele materiei inerte, un gând lăuntric al artistei și, în același timp, o speranță și o realitate pe care a reușit să o trăiască prin linii și culori. Cea de-a doua temă, Grădina, simbolizează raiul pământesc, paradisul celest în care se poate pătrunde printr-o poartă îngustă, dar și reflecția sufletească a grădinii ca percepție interioară, în vreme ce în vise Grădina apare ca o expresie fericită a unei dorințe eliberate de orice anxietate. Tema abordată este bogată în simboluri – poarta, muntele, puntea, râul ș.a. – transpuse într-o manieră ce evidențiază calmul, lumina și pacea din Grădina Edenului.

A doua activitate propusă de Muzeul Municipal Dej este una interactivă, fiind invitați membrii clubului de pictură ,,Elena Szervaczius” ai Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu” Dej. Elevii vor primi câte o pânză de pictură și în atmosfera Galeriei de artă vor picta câte un tablou. Tablourile rezultate se vor constitui într-o expoziție vernisată cu ocazia zilei de 1 iunie, Ziua Copiilor. Vizitatorii expoziției din Noaptea Muzeelor pot asista la această lecție inedită de pictură. Elevii vor fi îndrumați de profesorii coordonatori, Bogdan Anca și Robert Gall, să dezvolte o gândire creativă şi să se exprime liber, folosind diferite procese de exprimare plastică. Va fi o întâlnire inedită a membrilor clubului cu iubitorii de pictură și frumos.

În același timp facem o invitație și altor elevi talentați să vină să picteze, de pe esplanada din fața galeriei, aspecte din peisajul urban central. Copiii vor desena, vor picta, vor efectua lucrări comune îşi vor însuşi noţiuni elementare de pictură, toate acestea sub o atentă îndrumare profesionistă. Atelierul se doreşte a fi un univers pentru toţi copiii, indiferent de înclinaţii artistice ale acestora.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More