Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Noaptea Muzeelor la Dej, marcată de un protest inedit – FOTO

0 50

noaptea muzeelor dej

Dacă pe parcursul unui an dejenii nu se prea înghesuie să viziteze Muzeul Municipal Dej, sâmbătă, cu ocazia ”Noaptea Muzeelor 2015” câteva sute de persoane au vizitat exponatele din muzeul dejean, programul vizitărilor întinzându-se până după miezul nopții.

Gazdă extrem de primitoare, ca de fiecare dată, directorul Muzeului Municipal Dej, Constantin Albinetz, i-a primit cu căldură și la acest eveniment pe cei care au dorit să participe la ”Noaptea Muzeelor 2015.”

Ediția din acest an a fost una cu totul specială, fiind marcată de un protest inedit, dar în același timp subtil, pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România l-a desfășurat la nivelul întregii țări.

Prin acest protest se încearcă să se atragă atenția asupra unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeală și patrimoniul său cultural:

”În ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume. Muzeele nu mai înseamnă nimic pentru că ele nu au fost considerate niciodată cu adevărat importante, utile societății, vectori de dezvoltare comunitară, o investiție sigură. Dar ele pot fi toate acestea dacă sunt ajutate.”

Pentru ”Noaptea Muzeelor 2015” la Dej, organizatorii au pregătit o expoziție de excepție pentru vizitatori, expoziția ”Istorie și memorie locală”, care cuprinde peste 120 imagini vechi de colecție și filme de arhivă referitoare la orașul Dej. Imaginile prezentate în expoziție sunt cărți poștale, fotografii și ilustrate originale dar și reproduceri la scară mai mare ale acestora. Expoziția urmărește să surprindă evoluția orașului sub mai multe aspecte: edilitar-administrativ, economic, cultural-artistic și personalități ale locului.

Imaginile din expoziție acoperă o perioadă de peste 100 de ani din istoria și devenirea orașului de la confluența Someșurilor și anume: din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până în anii 80 ai secolului al XX-lea.

La categoria personalități locale au fost prezentate lucrări ale artistului Vasile Rus Batin, născut în apropiere de municipiul Dej. Cele cinci lucrări se intitulează: Mame de eroi; Maternitate; Portret de fată (din județul Someș); Avram Iancu și Dinu Lipati. Operele au fost donate Muzeului Municipal Dej de către doamna dr. Alexandra Rus, soția artistului.

”Noaptea Muzeelor 2015” s-a bucurat la Dej de o largă popularitate, sute de persoane vizitând pe parcursul serii muzeul. Chiar și în apropierea miezului nopții, tineri aflați la distracție în oraș sau ieșiți la o plimbare de seară și-au rupt din timpul lor câteva minute pentru a vizita muzeul. Iar spre închiderea programului, la Muzeul Municipal Dej a sosit și o delegație de francezi, prezenți la Dej cu ocazia festivalului național de teatru francofon pentru elevi ”Franthousiasme”, însoțiți de câțiva profesori de limba franceză din Dej.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.931948103534624.1073741971.467241263338646&type=1

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More