Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Noi reglementări legislative la regimul armelor și munițiilor

0 40

La data de 15 ianuarie 2016, vor intra în vigoare modificările legislative la regimul armelor şi muniţiilor. Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei și sporirea protecției integrității corporale a persoanelor.

La data de 15 decembrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 929, Legea nr. 319/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor. Actul normativ începe să producă efecte juridice la o lună de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv la data de 15 ianuarie 2016.

Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocraţiei, concomitent cu sporirea protecţiei ordinii publice, a siguranţei naţionale și protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor.

De asemenea, actul normativ reglementează unele segmente importante în relaţia angajat-angajator în legătură cu instructorii în poligonul de tragere. Sunt acordate competenţe societăţilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naţionale, constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operaţiunilor cu arme.

Lege prezintă mai multe elemente de noutate, acestea referindu-se la:

Stabilirea cantităţii maxime de muniţie pe care titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale o pot deţine;

Colecţionarii de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, pot deţine aceste arme fără muniţia aferentă;

Conform noilor reglementări, au fost implementate atât procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilităţii permisului de armă, cât și procedura prelungirii valabilităţii permisului de armă, procedura dezactivării armelor și procedura de trimitere la examinarea psihologică şi/sau medicală a deţinătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate.

A fost instituită obligaţia unităţilor medicale şi psihologice de a ţine evidenţa şi de a comunica în termen de 5 zile Inspectoratului General al Poliţiei Române rezultatul examinărilor în urma cărora au fost emise recomandări de reexaminare sau avize de inaptitudine.

În cadrul Legii nr. 319/2015 a fost reglementată perioada şi condiţiile în care persoanele fizice având calitatea de instructor în poligonul de tragere pot desfăşura legal această activitate.

Noua reglementare face referire la procedura acordării certificatelor de dezactivare, precum şi a certificatelor de transformare a armelor de foc în arme de recuzită.

A fost reglemementată și procedura avizării personalului abilitat să poarte arme de serviciu.

Pe linia armelor folosite la vânătoare, noile reglementări legislative fac referire expresă la caracteristicile tehnice ale armelor semiautomate destinate a fi folosite pentru vânătoare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More