Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Nou în Dej: Proiect privind bugetarea participativă supus dezbaterii consilierilor locali

0 300

Consilierii Locali ai Partidului Național Liberal supun dezbaterii Consiliului Local Dej un proiect de hotărâre privind bugetarea participativă, proiect care se va supune dezbaterii în ședința Consiliului Local din 30 martie 2018.

Regulamentul privind modul de derulare al întregului proces și Calendarul acestuia sunt parte integrantă din proiect și pot fi studiate pe portalul informatic al Primăriei Dej la secțiunea Proiecte de hotărâre.

Expunere de motive:

Bugetarea participativă este un proces democratic de implicare a cetățenilor în viața cetății, care prin enunțarea de inițiative reușesc să aducă plusvaloare comunității noastre.Prin facilitarea participării active prin mecanismele enunțate în document, autoritățile publice locale oferă posibilitatea ca cetățenii să contribuie cu idei inovatoare în formularea de variante pentru obiectivele de investiții și reparații, precum și soluții pentru implementarea acestora. De asemenea, oferă posibilitatea cetățenilor să se implice în transparentizarea procesului de implementare a proiectelor.

Având în vedere că la nivel local, PNL Dej are ca obiectiv o bună guvernare în condiții de transparență totală, ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările comunității, prin această campanie se urmărește identificarea unui număr de proiecte de interes local inițiate de cetățeni, care vor putea fi asumate şi implementate de Consiliul Local al municipiul Dej, începând cu anul 2018, fiind un prim şi important pas în complexul proces de bugetare participativă.

Bugetul Participativ este un instrument de management deschis, incluziv și transparent, instrument care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide în mod direct cum se va cheltui un procent, clar definit în acest sens, din bugetul de investiții.Prin intermediul acestui instrument de lucru, cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei de bugetare participativă de anul viitor, stabilind astfel prioritățile de investiții pe cartiere. Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetățenească, Bugetul Participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un anume procent alocat din bugetul de investiții al orașului.

Pentru a se asigura succesul implementării acestui concept este necesară implicarea autorităților locale atât în ceea ce privește dimensiunea financiară alocată în acest sens, cât și în asigurarea unui cadru deliberativ specific, a repetitivității procesului și mai ales în ceea ce privește asumarea implementării proiectelor votate de cetățeni.

Procesul de bugetare participativă va avea trei faze de implementare:

– faza întâi de consultare a populației cu privire la destinația unor obiective de investiții pentru exercițiul bugetar din anul 2018, la nivelul cartierului Dealul Florilor;

– faza a doua, de pilotare a procesului de bugetare participativă de-a lungul anului 2018 și formularea unor obiective de investiții și reparații pentru exercițiul bugetar din anul 2019;

– faza a treia în care procesul de bugetare participativă se extinde la nivelul întregului oraș Dej.

În faza întâi consultarea publică inițiată de Primăria Dej, care permite participarea activă a cetățenilor în cadrul şedințelor publice, va fi folosită pentru a discuta destinația unor obiective de investiții clar specificate în bugetul local din 2018. Rolul discuțiilor este consultativ și va putea include la rectificările bugetare din 2018, schimbarea destinației unor obiective de investiții astfel încât să fie mai aproape de recomandările formulate de către cetățeni. Se desfășoară simultan monitorizarea și evaluarea procesului de consultare publică la nivelul cartierului Dealul Florilor, concretizate într-un raport tehnic destinat autorităților publice, care să permită îmbunătățirea procesului participativ din faza a doua a proiectului.

Faza a doua, care se desfășoară pe parcursul anului 2018, este cea de desfășurare și pilotare a procesului bugetării participative. Această fază include toate activitățile prin care cetățenii formulează propuneri de investiții și toate acțiunile prin care acestea sunt transformate, de către autoritățile publice împreună cu delegații cetățenilor, prin procesul deliberativ, în obiective de investiții sau reparații pentru exercițiul bugetar din 2019. Calendarul de desfășurare a activităților este anexat. Procesul va fi monitorizat și evaluat intern pe tot parcursul anului, pentru a permite ajustările necesare legate de mărirea scalei la care se va întâmpla întreg procesul în faza a treia, prin extinderea sa la nivelul întregului municipiu Dej.

Faza a treia, care se va desfășura începând cu 2019, este aceea de extindere la nivelul întregului municipiu. La sfârșitul fiecărui ciclu de bugetare participativă va fi reluat procesul de evaluare internă și externă pentru ajustarea procesului la modul în care reacționează cetățenii și autoritățile publice la acest exercițiu de învățare reciprocă.

În ceea ce privește actorii implicați în acest proces, am avut în vedere atât cadrul legislativ existent, cât și canalele instituționale legale.

Primăria Dej este instituția coposesoare a procesului de bugetare participativă, alături de Consiliul Local. Este instituția care propune inițierea procesului de bugetare participativă în Dej și are rolul de a garanta integritatea procesului și de a aduce suport tehnic și administrativ întregului proces de bugetare participativă.

Consiliul Local este instituția coposesoare a procesului de bugetare participativă, alături de Primăria Dej. Reprezintă instituția cu rol decident în întocmirea și executarea bugetului local. În cadrul procesului de bugetare participativă, are un rol esențial în analizarea și propunerea spre implementare a ideilor de investiție propuse de către cetățeni. Conform legii, decizia legată de obiectivele din bugetul primăriei este a Consiliului Local.

Consiliul Bugetării Participative (CBP) organizează o serie de ședințe publice pentru stabilirea priorităților, în care delegații, alături de consilierii locali, participă la procesul deliberativ desfășurat de autoritățile publice în vederea formulării obiectivelor de investiții din bugetul public anual, asistați de personalul numit al Primăriei și Consiliului Local și de membrii interesați ai grupurilor asociative de reprezentare civică.

Consiliul Bugetării Participative este format din:

-membrii cu drept de deliberare consensuală: Primar, Consilieri locali și delegați;

-membrii care asistă procesul de luare a deciziei: experți angajați ai Primăriei și ai Consiliului local, precum și experți propuși de către organizațiile civice, sindicale, patronale sau orice alt grup asociativ de reprezentare civică și numiți de către Primărie;

– membrii invitați să propună recomandări: membrii ai sindicatelor, patronatelor, organizațiilor profesionale sau ai oricărui alt gup asociativ de reprezentare civică.

Având în vedere complexitatea întregului proces participativ propus, recomandăm includerea între actorii instituționali prezentați mai sus a unei echipe de management (formată din personalul instituțiilor decizionale) și a unei comisii consultative (formată din membri ai societății civile și experți în inițierea, implementarea și evaluarea de procese participative).

Acest proiect de hotărâre privind bugetarea participativă se va supune dezbaterii în ședința Consiliului Local din 30 martie 2018.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More