Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Noua bancnotă de 10 euro va fi prezentată în ianuarie

0 288

eur_10_obverse_2002_issue_00001200

Banca Centrală Europeană şi băncile centrale ale ţărilor din zona euro urmează să introducă noua bancnotă de 10 euro după vara anului 2014. Noua bancnotă va fi dezvăluită în 13 ianuarie 2014, la Frankfurt.

Bancnota de 10 euro va fi colorată în nuanțe de roșu și va prezenta elemente de arhitectură romanică.

„Concepţia grafică a bancnotelor din seria „Europa” se bazează pe tema „epoci şi stiluri” a primei serii, dar aspectul vizual al bancnotelor a fost înnoit, permiţând includerea unor elemente de siguranţă noi şi optimizate şi facilitând, de asemenea, distingerea celor două serii”, se arată în pagina de prezentare de pe site-ul BCE.

eur_10_reverse_2002_issue_50712400

O premieră pentru seria de bancnote ”Europa” este faptul că în cazul bancnotei de 10 euro, deumirea monedei euro va fi inscripţionată şi cu caractere chirilice (EBPO), nu numai cu caractere latine (EURO) şi greceşti (EYPΩ), ca urmare a aderării Bulgariei la Uniunea Europeană în anul 2007.

Seria benficiază de noi elemente de securitate împotriva contrafacerii, despre care cei de la BCE spun că sunt uşor de verificat prin metoda „atinge, priveşte, înclină”.

Banca Centrală Europeană urmează să înlocuiască, în timp, şi hârtiille de 20, 50, 100, 200 şi 500 de euro.

Bancnotele din seria Europa şi cele din vechea serie vor circula o vreme în paralel, şi nu există o limită de timp până la care vechile devize sunt convertbile.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More