Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Noua biserică din Dej Triaj a trecut de votul consilierilor locali. Discuții aprinse, reproșuri și nemulțumiri

0 251

Prima ședință ordinară a Consiliului Local Dej din acest an a avut pe ordinea de zi și proiectul de hotărâre privind atribuirea dreptului de folosință gratuită, pe o perioadă de 99 ani, a unui teren în vederea edificării unei biserici ortodoxe, Parohiei ”Sfântul Mucenic Mina” – Dej Triaj.

Dintre toate proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței de azi, acest proiect a dat naștere celor mai multe discuții, mai mulți consilieri locali, dar și un reprezentant al locuitorilor din cartierul Dej Triaj, participând la dezbateri.

În principiu, proiectul prevede aprobarea atribuirii dreptului de folosință gratuită, pe o perioadă de 99 ani, asupra terenului în suprafață de 2.505 m.p., înscris în C.F. Nr, 56868, în vederea edificării unei biserici ortodoxe, Parohiei ”Sfântul Mucenic Mina” – Dej Triaj. Noua biserică ar urma să fie amplasată pe locul în care în prezent se află turnul de apă, la mică distanță de blocurile din cartier.

Locuitorii se declară nemulțumiți de amplasarea bisericii în acel loc, asta pentru că în zonă există singurul spațiu de joacă amenajat pentru copii și singurul loc unde cei care locuiesc în zonă pot să-și scoată copiii la aer curat, la joacă și la plimbare.

Acest cartier are în acest moment, după părerea mea, și alte priorități, nu neapărat construirea unei biserici”, a spus consilierul PNL Marius Butuza, care a amintit faptul că locuitorii din acel cartier plătesc energia electrică la CFR, că la grădinița din zonă copiii își desfășoară procesul educațional în condiții precare, iar locul de joacă pentru copii care se află pe locul unde va fi construită biserica, va trebui, prin urmare, relocat, însă nu există spațiu suficient în zonă.

”Sunt probleme în zona respectivă cu comunitatea pe care ați mutat-o acolo, acum patru sau cinci ani, și probabil că ar trebui, pentru protejarea locuitorilor din zonă și pentru siguranța cetățeanului acolo, ar trebui să vă gândiți la înființarea unui post de poliție, pentru menținerea ordinii”, a mai adăugat Marius Butuza.

Problema mutării locului de joacă pentru copii a fost ridicată și de consilierul Nicolae Lazăr, care a mai amintit faptul că exact sub locul unde ar urma să fie construită biserica există o mulțime de cabluri și conducte, care ar face extrem de dificilă construcția și situația locuitorilor din zonă.

Consilierul PNL Aurelian Mureșan a solicitat în ședința de azi ca în bugetul anului 2017 să fie cuprinse proiecte de hotărâre care să ducă la finalizarea proiectelor deja începute în acea zonă. ”Eu zic că acel cartier poate să-și schimbe fața, inclusiv cu această biserică, care mă gândesc că o să fie o construcție în regulă. Acel cartier are nevoie de fonduri suplimentare în acest an”, a mai spus Aurelian Mureșan.

Problema locului îngust unde ar urma să se construiască biserica a fost ridicată și de către un reprezentant al locuitorilor din cartierul Dej Triaj, care spune că prin construcția acelei biserici nu mai rămâne deloc spațiu pentru copii, pentru bătrâni, pentru plimbare ”Ce-o să facem cu copiii? Îi scoatem la plimbare în stația de autobuz? Alt loc în Triajul ăsta nu se găsește numai chiar în punctul ăla? Terenul de acolo e cu cablaje, cu canale, cu ramificații cu apele care merg la toate blocurile din cartier. Cum plantăm biserica aia acolo?” a întrebat oarecum retoric dejeanul prezent la ședință.

În replică, primarul Costan Morar a scos la înaintare, ca de obicei, că situația din cartierul Dej Triaj nu este una ușoară: ”E o situație foarte grea. Vă spun cu toată sinceritatea că și eu am avut discuții la nivel de Mitropolie, la nivel zonal, să se încerce o altă locație. Eu chiar am propus altă locație, imediat după terminarea blocului, înainte de a intra pe Aleea Ceferiștilor, dar era mai complicată situația terenului. Am încercat mai multe variante, dar asta a fost soluția finală și dorința finală la nivel de județ.”

Am prins, printr-un proiect comun cu Compania De Apă, canalizarea în zonă, mai mult, dorim să stabilim un teren, unde avem plantați pomi în zona respectivă, să amenajăm un teren acolo cu mult mai mare ca și în față, pentru un loc de joacă pentru copii. Să modernizăm locul de joacă existent, să-l transferăm acolo și ne adaptăm la situație. Mai mult, am prins deja în buget amenajarea terenului de minifotbal, în așa fel încât să fie împrejmuit, cu gazon artificial, modern. În același timp ne-am gândit să facem un loc special de joacă pentru copii pentru comunitatea romă.

Mă doare și simt dezamăgirea comunității din Triaj, pentru că înțeleg în ce situație sunteți puși, dar va trebui și comunitatea romă din zonă să se adapteze la tot ce înseamnă viața socială și viața unei comunități. Vom face aceste eforturi pentru a dezvolta și zona dumneavoastră și practic discutăm de acum înainte, nu povești goale”, a replicat Costan Morar.

Consilierul PNL Simion Buburuz a cerut primarului să acorde, măcar verbal, garanții că locul de joacă pentru copii va fi relocat înainte de a se începe demolarea turnului de apă și construcția noii biserici, astfel încât locuitorii să nu se trezească peste noapte cu un mare șantier pe capul lor și fără loc de joacă și de promenadă. ”E firesc să se întâmple așa” a replicat primarul Dejului.

Până la urmă, proiectul de hotărâre a obținut votul majorității consilierilor locali, existând doar două abțineri de la vot (Marius Butuza și Traian Mureșan).

Prin Legea nr.60/26 martie 2015 acest teren s-a transmis din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiului Dej și în administrarea Consiliului Local Dej, iar acum dreptul de folosință gratuită al acestui teren a fost atribuit Parohiei ”Sfântul Mucenic Mina” – Dej Triaj, pe o perioadă de 99 de ani.

Edificarea unei noi biserici în Dej și mai ales în cartierul Dej Triaj a iscat discuții aprinse și pe rețelele de socializare și printre locuitorii din cartier. Aceștia spun, în mare parte, că nu-și doresc o biserică chiar în mijlocul blocurilor, că nu de biserică era nevoie în cel mai năpăstuit cartier al Dejului și că, de fapt, niciun locuitor nu a cerut construirea unei biserici, fiind alte priorități mai arzătoare pentru cei care locuiesc în zonă.

În principal, oamenii acuză starea dezastruoasă a drumului, lipsa iluminatului public, condițiile umane în care își duc traiul de pe o zi pe alta și indiferența și nepăsarea autorităților locale pentru nevoile lor stringente. Totuși, aceștia vor fi nevoiți să accepte noua biserică, dar mai ales calvarul ce va urma până la finalizarea construcției acesteia.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More