Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Noua biserică ”Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej a fost binecuvântată de ÎPS Andrei – FOTO/VIDEO

0 237

A treia zi de Paște a reprezentat un motiv de dublă bucurie pentru credincioșii din cartierul dejean Dealul Florilor și nu numai, fiind momentul când a fost binecuvântată de ÎPS Andrei și noua biserică ”Sfântul Nectarie” de pe strada Crângului, lăcaș de cult în care protopopul Ioan Buftea alături de enoriașii săi vor înălța de acum înainte rugăciuni către Dumnezeu.

Parohia cu hramul ”Sfântul Ierarh Nectarie” a fost înființată la inițiativa I.P.S. Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului la 15 mai 2011. Trei luni mai târziu, la 13 august 2011, a fost pusă și piatra de temelie a noii biserici, de către I.P.S. Andrei, tot atunci fiind sfințit Paraclisul bisericii de lemn în care s-a desfăşurat programul liturgic al parohiei până la finalizarea bisericii de zid şi a fost instalat şi Preotul paroh Ioan Buftea.

Iată că cinci ani mai târziu, credincioșii pot asista la slujbele religioase ținute de protopopul Ioan Buftea în noua biserică, ale cărei lucrări de zidire s-au finalizat iar astăzi au primit și binecuvântare.

Sute de credincioși au dorit să ia parte azi la serviciul religios săvârșit de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de peste 20 de preoți și diaconi.

Biserica a fost neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși adunată să asiste la slujba de binecuvântare, astfel că mulți dintre enoriași au urmărit serviciul religios de afară, pe un proiector.

Noi nu vom fi înghițiți de valul vremelniciei dacă ținem la bisericuța noastră și la valorile eterne pe care ea ni le transmite nouă. Lucrul acesta îl simțim în orice biserică, fie catedrală mare, fie o biserică frumoasă ca cea ridicată aici, fie chiar în bisericuțele noastre de lemn, în care s-au rugat moșii și strămoșii noștri.

În momentul în care se mai ridică câte o biserică tresăltăm de bucurie. Creștinii se bucură din cale afară. Și de data aceasta ne bucurăm din cale afară că această biserică frumoasă deja este dată spre folosul închinătorilor care-l înconjoară pe părintele protopop Ioan Buftea și care, duminică de duminică, până acum au venit în bisericuța de lemn, pentru că Domnul locuia și acolo, iar acum vin în frumoasa biserică de zid, pentru că Domnul locuiește și aici”, le-a transmis credincioșilor ÎPS Andrei, care la finalul cuvântării sale a acordat o diplomă de înaltă cinstire protopopului Dejului, Ioan Buftea.

Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm și să ne veselim pentru ea. Parohia noastră, ce-l are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie, a fost înființată la inițiativa Părintelui Mitropolit Andrei în anul 2011, în luna mai, iar în data de 13 august anul 2011, Înaltpreasfinția Sa a pus piatra de temelie și a binecuvântat capela care ne-a slujit aproape cinci ani, pe care cu regret și nostalgie am demontat-o, dar o purtăm în suflet pentru că în jurul ei s-a format această frumoasă comunitate.

Terenul a fost donat de către două familii binecuvântate, Farcaș și Căpâlnaș, și în anul 2012 am început lucrările la biserica de zid. Prin implicarea bunilor și darnicilor credincioși din orașul Dej, cu sprijinul autorităților centrale, județene și locale și printr-o implicare exemplară a membrilor consiliului parohial, s-a ajuns în stadiul acesta, în care, după cum se vede, se poate sluji în această frumoasă biserică”, a prezentat un scurt-istoric al bisericii protopopul Ioan Buftea.

Înaltpreasfinția Sa a fost în parohia noastră de 15 ori, supraveghind îndeaproape lucrările de construcție a bisericii, dar și pentru a ne încuraja să mergem mai departe, așa cum un părinte întotdeauna își încurajează și își ajută copiii. Înaltpreasfinția Voastră, în numele credincioșilor pe care-i păstoresc și al meu, vă mulțumim pentru toate și vă rămânem în continuare copii ascultători. Vă rog să-mi permiteți să vă ofer această cheie, semn că ușile bisericii noastre, a Bisericii Sfântul Ierarh Nectarie, și de acum încolo vă vor fi deschise. Și ușa sufletului nostru, dar și ușa acestei biserici permanent vor fi deschise și atunci când veniți la Dej să știți că veniți acasă”, a fost cuvântul de mulțumire al protopopului Ioan Buftea, care i-a înmânat Mitropolitului Andrei simbolic cheia noii biserici.

La finalul slujbei din această seară, cei care au sprijinit construirea noului lăcaș de cult au fost recompensați cu diplome și distincții. Astfel, deputatul Cornel Itu a primit din partea ÎPS Andrei ”Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, în timp ce președintele Consiliului Județan Cluj, Marius Mînzat a primit o diplomă de aleasă cinstire, iar primarul Costan Morar a primit din partea ÎPS Andrei Ordinul Martirilor Năsăudeni. Viceprimarul Aurelian Mureșan, consilierul județean Vasile Sălătioan și alți demnitari publici sau oameni de afaceri care au susținut ridicarea acestei biserici au primit diplome de aleasă cinstire pentru devotamentul lor arătat bisericii.

Protopopul Ioan Buftea a ținut să mulțumească ÎPS Andrei pentru sprijinul necontenit arătat parohiei sale în ultimii ani, arătându-se în același timp recunoscător pentru ”jertfa” enoriașilor săi, fără sprijinul și credința cărora noua biserică n-ar fi putut fi ridicată.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1125655817497184.1073742237.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More