Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Noua carte electronică de identitate disponibilă din august 2021

0 473

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, a anunţat că în şedinţa de miercuri a Executivului a fost adoptată hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil, iar românii vor putea solicita cartea de identitate electronică începând cu luna august.

Noua carte de identitate electronică va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document şi va conţine elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanţia că identitatea nu le poate fi furată, iar instituţiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document.  

Ştiu că acesta este un proiect mult aşteptat de români şi că de-a lungul procesului de consultare publică a existat un interes deosebit din partea societăţii civile, care a avut o contribuţie valoroasă pentru definitivarea acestuia. Iată că acest parteneriat a dat roade şi acum putem vorbi de modernizarea unui segment important al serviciilor pe care Ministerul Afacerilor Interne le oferă cetăţenilor, mai scris ministrul Bode.

Cartea electronică de identitate românească conţine toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European şi al Consiliului privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie, informează cei de la Adevărul.

Noul proiect de HG şi Anexele publicate miercuri de Guvern nu oferă detalii despre datele care vor fi stocate pe cip, însă într-un proiect lansat în consultare publică anul trecut de MAI se menţiona că cipul va conţine datele din formatul tipărit, care se stabilesc prin norme metodologice şi un certificat digital pentru autentificare emis şi înscris de Ministerul Afacerilor Interne.    

Opţional, numai la solicitarea părinţilor sau reprezentanţilor legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului. De precizat că persoanele care nu doresc o carte electronică de identitate şi aleg o carte de identitate simplă, fără cip, nu vor mai putea călători în străinătate în baza ei ca până acum, arată aceeași sursă citată.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More