Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Nouă persoane arestate după o acțiune a DIICOT Sălaj și BCCO Cluj

0 63

Tribunalul Sălaj a dispus arestarea preventivă a unui număr de nouă inculpați, pentru o durată de 30 de zile, aceștia fiind acuzați de constituirea unui grup infracțional, delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală.

În cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale structurată pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală, procurorii DIICOT Sălaj și ofiței BCCO Cluj au efectuat vineri 33 de percheziții pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa şi a municipiului Bucureşti.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sălaj au fost audiate 25 persoane, dintre acestea 9 fiind arestate. În data de 29.03.2014 procurorii au dispus măsura preventiva a reținerii pentru 24 de ore față de suspecții G.I., H.I., N.P., C.S.D., D.G.D, B.V.B, B.E., B.V., B.G. pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • Constituire/ aderare la un grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin.1 C.p. cu aplic. Art. 5 C.p., pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Evaziune fiscală prev. de art. 9 lit. c din Legea 241/ 2005, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la 2 la 8 ani.
  • Spălarea banilor prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/ 2002 C cu aplic. Art. 5 C.p. pentru care legea prevede închisoarea de la 3 la 10 ani.
  • Delapidare prev. de art. 295 alin.1 C.p. rap. la art. 308 C.p, cu aplic. Art. 5 C.p. pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani redusă cu o treime.
  • Totul cu aplic. Art. 33 lit. a Codul penal și cu aplic. Art. 5 C.p.

În data de 29.03.2014 Tribunalul Sălaj a dispus arestarea preventivă a unui număr a celor nouă inculpați pentru o durată de 30 de zile.

Prejudiciul cauzat prin activitatea membrilor grupului infracțional organizat este de 5 milioane de euro.

Cercetările penale continua în vederea probării activității infracționale desfășurate de un număr de aproximativ 33 de suspecți.

Cum acționa gruparea infracțională

Începând cu anul 2010, pe raza mai multor judeţe, au funcţionat societăţi de tip „fantomă” controlate de către suspecţi, acestea societăţi fiind folosite cu scopul de eluda bugetul de stat, sumele de bani obţinute în urma activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia membrilor grupării.

Aceste societăţi „fantomă” erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor comerciale aparţinând liderilor grupului de criminalitate organizată.

Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală, administrare de suspecţi care foloseau aceste societăţi fantomă.

Membrii grupării introduceau aceste sume în cadrul societăţilor pe care le administrau, cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând aparenţa legalităţii acestor sume.

După folosirea acestor societăţi de tip „fantomă” membrii grupului cesionau părţile sociale către cetăţeni străini pentru a se acredita ideea că pasivul şi activul societăţilor au fost preluate de către aceştia din urmă, împreună cu evidenţa contabilă a acestor societăţi, care în realitate nu există, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea in eroare a organelor fiscale.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor facturi fiscale, documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite de suspecţi pentru activitatea de inducere în eroare, înscrisuri şi instrumente de plată.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More