Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Nouă variantă SARS-CoV-2 B.1.1.529, Omicron, descoperită în Africa de Sud. Mai multe țări europene au interzis zborurile

0 1.151

Comisia Europeană propune o suspendare a zborurilor din regiunea Africii australe, după descoperirea unei noi variante a SARS-CoV-2, a anunţat vineri preşedintele CE Ursula von der Leyen, relatează AFP.

”Comisia Europeană propune, în strânsă cooperare cu statele mmembre (ale Uniunii Europene) să se activeze frâna de urgenţă în vederea întreruperii călătoriilor aeriene provenind din regiunea Africii australe, din cauza variantei B.1.1.529”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter von der Leyen.

Ea nu a precizat câte ţări din sudul Africii sunt vizate.

Comisia urmează să prezinte o propunere reprezentanţilor statelor membre UE în cadrul unei reuniuni prevăzute vneri.

Consiliul European – instituţia care reprezintă statele membre UE – este cea care adoptă o astfel de recomandare.

”Situaţia este pe cale să evolueze foarte rapid. Noi vrem să ne asigurăm că facem maximum pentru a încetini răspândirea acestei variante”, declară AFP un purtător de cuvânt al Comisiei.

Germania urmează să refuze intrarea pe teritoriul său a unor călători străini care provin din Africa de Sud, după descoperirea unei variante SARS-CoV-2 – B.1.1.529 -, a anunţat vineri ministrul german în exerciţiu al Sănătăţii Jens Spah, relatează AFP.

Această măsură, care urmează să intre în vigoare vineri seara, vizează Africa d Sud şi ”probabil ţările vecine”, a precizat Spahn.

Numai certăţenii germani urmează să fie autorizaţi să intre în Germania şi să fie plasaţi în carantină, timp de 14 zile, chiar dacă sunt vaccinaţi.

”Ultimul lucru de care avem nevoie acum este să se introducă o nouă variantă (SARS-CoV-2), care să cauzeze şi mai multe probleme”, a subliniat Spahn.

Italia a anunţat o măsură similară, vizând sosiri din Africa australă, o decizie pe care vrea să o generalizeze Comisia Europeană (CE).

Marea Britanie a anunţat că toate zborurle care provin din Africa de Sud şi din ţările vecine acesteia – Namibia, Lesotho, Zimbabwe şi Botswana – urmează să fie interzise începând de vineri, de la ora locală 12.00 (14.00, ora României).

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ”extrem de mare” de mutaţii şi ”putem vedea că are un potenţial de răspândire foarte rapid”, au anunţat autorităţile sanitare sud-africane.

În acest stadiu, cercetători sud-africani nu sunt siguri de eficienţa vaccinurilor care există împotriva covid-19 împotriva acestei noi forme a noului coronavirus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că ”urmăreşte îndeaporape” această variantă şi că urmează să se reunească vineri pentru a stabili cât este de periculoasă.

Temeri legate de această nouă variantă au antrenat deprecieri puternice pe burse, în lume.

Bursa din Tokyo a pierdut 3% în şedinţa de tranzacţionare, iar Bursa din Frankfurt a pierdut 3% la deschidere.

Franţa suspendă imediat sosirile din şapte ţări din Africa australă – inclusiv din Africa de Sud -, după ”descoperirea unei noi variante a (noului) coronavirus deosebit de îngrijorătoare”, anunţă vineri Guvernul, în timp ce Europa se închide treptat din această cauză, relatează AFP.

Această măsură – care se ”aplică pe o perioadă de cel puţin 48 de ore” vizează totodată călători care provin din Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mzambic, Namibia şi Eswatini.

”Persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile într-unul dintre aceste state sunt invitate să semnaleze acest lucru autorităţilor şi să efectueze cât mai rapid un test de depistare RT-PCR”, îndeamnă Matignonul.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More