Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Noul COD RUTIER a intrat în vigoare de azi. Principalele modificări

0 59

Noul format de permis european de conducere intră în vigoare în statele Uniunii Europene începând de astăzi, 19 ianuarie. Toate permisele trebuie să respecte forma standard a unui card de credit din plastic, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene.

Tot începând de azi, mopedele constituie o nouă categorie de vehicule, iar candidaţii la obţinerea permisului de conducere a acestora vor trebui de acum înainte să susţină un test teoretic. Vârsta minimă recomandată pentru obţinerea permiselor pentru mopede este de 16 ani, dar statele membre UE pot reduce această vârstă la 14 ani.

Începând de azi, persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie nu vor mai putea conduce mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică şi a căror viteză nu depăşeşte 45 de km/h, decât dacă susţin examene teoretice şi practice pentru obţinerea permiselor din categoriile AM, A1 şi B1.

Permisele pentru motocicletele mai puternice pot fi obţinute doar de persoanele cu vârsta minimă de 24 de ani. Până acum vârsta minimă era de 21 de ani. De asemenea, noilre reglementări prevăd că se impune acumularea unei experienţe de minimum 4 ani de conducere a unor motociclete mai puţin puternice înainte de a se obţine permisul pentru motociclete mai puternice.

Noile permise de conducere vor fi valabile o perioadă de 10 ani în cazul şoferilor amatori şi 5 ani în cazul şoferilor profesionişti.

Noul Cod Rutier

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More