Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Nu e loc de împăcare. Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

0 57

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna transmite că vineri seară a fost depusă moţiunea de cenzură, după ce în cadrul negocierilor din coaliţia de guvernare, fiecare formaţiune şi-a menţinut punctul de vedere, fără a se ajunge la un acord pentru a continua colaborarea.

„Cei de la PNL au spus că rămân alături de premierul Florin Cîţu. Noi am transmis că acesta nu mai are încrederea, urmare şi a votului Comitetului Politic – peste aproape 400 de lideri din USR PLUS au confirmat lucrul acesta. Pe cale de consecinţă, în aceste clipe tocmai a fost depusă moţiunea de cenzură, calea parlamentară prin care sperăm ca într-un termen cât mai scurt să avem un nou premier şi coaliţia să poată să meargă mai departe”, a arătat Barna într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Liderul USR PLUS şi-a exprimat convingerea că în momentul în care PNL va propune un nou premier, coaliţia va putea să continue.

El a precizat că la începutul săptămânii viitoare, miniştrii USR PLUS îşi vor depune demisia. Totodată, a arătat că în cazul în care moţiunea nu va trece, USR PLUS va rămâne în opoziţie.

„E foarte important ca în politica din România să vină şi acest mod de a face politică, pe respectarea cuvântului, pe respectarea programului de guvernare. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, am acordat mai multe şanse premierului Cîţu. De fiecare dată a eşuat în a-şi respecta cuvântul pe care ni l-a dat şi la care s-a angajat. Din această cauză am ajuns în situaţia în care ne aflăm astăzi, să fie nevoiţi să depunem această moţiune de cenzură”, a mai precizat Barna.

El a adăugat că în cadrul discuţiilor de la Palatul Victoria, reprezentanţii USR PLUS au dezaprobat aprobarea OUG privind Programul „Anghel Saligny”.

Potrivit acestuia, actul normativ a fost adoptat într-o manieră „ostilă”, fără amendamentele USR PLUS. În acest context, Barna apreciază că premierul „nu a mai dorit continuarea” actualei structuri a coaliţiei.

„Noi am spus că adoptarea unui subiect atât de important, cum este PNDL, împotriva voinţei şi a acordului şi a unei soluţii discutate în coaliţie, adoptarea lui – am spune noi, chiar ostil, cu câteva minute înainte de şedinţa coaliţiei – arată un dezinteres total al premierului Florin Cîţu faţă de continuarea acestei structuri a coaliţiei, lucru confirmat, de altfel, şi de demiterea ministrului Stelian Ion, fără niciun temei real. Din acest motiv, am înţeles mesajul premierului: nu mai dorea continuarea şi atunci am depus moţiunea de cenzură”, a spus el.

USR PLUS nu are nicio intenţie să intre într-o altă formulă guvernamentală decât cea actuală, a declarat, vineri, Dacian Cioloş, copreşedinte al formaţiunii.

„Am încercat în şedinţa de coaliţie să convingem colegii noştri de coaliţie că un guvern, ca să funcţioneze, are nevoie de un prim-ministru care cultivă încrederea. Colegii noştri au insistat să-l susţină pe Florin Cîţu, în consecinţă folosim procedura aceasta parlamentară pentru a ajunge în situaţia în care să putem să lucrăm cu un alt prim-ministru. Intenţia noastră este să continuăm într-o formulă cu PNL şi cu UDMR, nu avem nicio intenţie să intrăm într-o altă formulă guvernamentală decât cea în care am lucrat”, a spus Cioloş la Parlament.

El a afirmat că în şedinţa coaliţiei nu a existat nicio ofertă.

De asemenea, Cioloş a punctat că ar fi ridicol ca Florin Cîţu să fie noua propunere de premier, dacă moţiunea de cenzură va trece.

„Dacă este o moţiune împotriva premierului Cîţu, care are o majoritate în Parlament, sigur că în politica românească orice este posibil, dar mi s-ar părea ridicol să vii cu aceeaşi propunere”, a afirmat copreşedintele USR PLUS.

El a fost întrebat dacă are informaţii că moţiunea de cenzură va fi votată şi de parlamentari de la PNL.

„Ei sunt în campanie internă şi noi suntem în campanie internă, dar aţi văzut că la ei contează foarte mult inclusiv lucrurile acestea care se întâmplă la Guvern şi de asta prefer să nu comentez aceste lucruri. Pe mine ce m-a interesat a fost să-i conving pe colegii din PNL – şi de-o parte, şi de alta – că vrem să continuăm în această coaliţie, dar că nu mai putem să lucrăm cu premierul Cîţu, pentru că nu mai inspiră încredere, nu mai avem încredere în el, deja de două-trei ori am stabilit nişte lucruri pe care nu le-a respectat. O coaliţie, dincolo de un protocol, dincolo de texte şi de reguli, lucrează cu oameni şi dacă oamenii, şi mai ales e vorba de premier, care nu este premierul PNL, este premierul nostru, al coaliţiei, dacă premierul nu ne inspiră încredere, nu putem să lucrăm cu el. Şi am vrut să-i conving pe colegii de la PNL că nu intrăm în jocuri politice interne, e problema lor, dar pentru noi este important ca să continuăm să avem un alt premier. Din păcate, acolo contează mai mult procedura internă de alegeri şi probabil au luat decizia de a-l susţine cu orice preţ pe premierul Cîţu, ţinând cont de ceea ce se întâmplă intern, în partid”, a spus Cioloş.

Liderul USR PLUS a subliniat că oricine poate să voteze moţiunea.

„Oricine poate să voteze. Nu am negociat şi nu o să negociem, noi vrem să continuăm politic guvernamental în această formulă în care suntem. Ca să ne atingem obiectivul am depus această moţiune de cenzură într-o procedură parlamentară, nu facem negocieri pe sub masă”, a adăugat Cioloş.

El a mai afirmat că USR PLUS îşi asumă toate consecinţele depunerii moţiunii de cenzură.

„Ne asumăm toate consecinţele, am încercat până în ultima clipă să rămânem ca să facem reforme, dar noi am spus-o de mai multe ori: rămânem la guvernare ca să facem reforme, nu am reuşit până acum. Aţi văzut că priorităţile sunt altele pentru premierul Cîţu. Ne asumăm consecinţele actului pe care îl susţinem”, a spus Dacian Cioloş.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More