Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Nu neapărat desființare, dar măcar retrogradare – Soarta echipei de volei Unirea Dej, pe cale de dispariție – VIDEO

11 4

Costan Morar sedinta consiliu local Dej

În cadrul ședinței de azi a Consiliului Local Dej, ultima din acest an, primarul Costan Morar a lansat o ipoteză cel puțin șocantă. Acesta vrea, nici mai multi nici mai puțin, retrogradarea echipei de volei masculin Unirea Dej.

Asta nu pentru că nu sunt bani la buget pentru a susține echipa de volei în prima divizie, așa cum s-a făcut cu mult succes, în ultimii ani, ci pentru că vrea să scape de jucătorii străini și să promoveze doar jucători dejeni.

Astfel, edilul șef al Dejului își închipuie că dacă echipele de juniori de la LAPI Dej au ajuns campioane naționale la categoria lor de vârstă, cu aceiași jucători te poți bate cu echipe precum Tomis Constanța, Dinamo sau Volei Municipal Zalău. Iar dacă acei jucători dejeni nu vor face față în Divizia A1, este loc, bineînțeles, pentru ei și în diviziile inferioare. Că doar primarul Dejului nu vede voleiul, fotbalul sau alt sport practicat la nivel de club la Dej ca pe un mijloc de a atinge performanța, ci ca pe un mod de a petrece timp liber, de a face mișcare, totul fără să fie cheltuiți bani de la bugetul local.

”Sunt două situații: dorim să mergem mai departe cu echipa în Divizia A sau nu! Sau mergem în Divizia B! Sunt două variante! Prima variantă înseamnă că noi, anul viitor, din nou trebuie să distribuim o sumă de aproximativ 6-700.000 de lei, respectiv în jur de 7 miliarde de lei vechi, spre volei, pentru că ei trebuie să returneze spre primărie în jur de 1,3 miliarde (suma constatată de Curtea de Conturi), sau dorim să aducem tinerii noștri de la Papiu Ilarian (LAPI Dej) să joace în Divizia B, și cu elevii pe care îi are să avem costuri de 1 miliard maximum. Asta va trebui să gândim direct, fără echivoc, să luăm o poziție foarte clară. Asta ar fi poziția mea, ultima ar fi poziția mea cea mai corectă. Să nu aducem niciun străin, să creștem copiii, jucătorii noștri. Și punct”, a afirmat răspicat primarul Dejului în fața consilierilor uimiți de situație.

”Suntem la mijlocul campionatului. Putem distribui suma până la finele campionatului, deci până în iunie, suma necesară în așa fel încât să deblocăm situația financiară, 2-3 miliarde de lei, 4, nu știu, calculăm împreună, pentru a putea și recupera suma care a fost constatată de Curtea de Conturi. Pe urmă toți jucătorii încheie contractele, pot să se angajeze la alte cluburi, că sunt și jucători valoroși acuma în Divizia A, să nu ne batem joc de ei, și pe urmă să facem pasul următor, cu elevii noștri, cu jucătorii noștri, în Divizia B, să pornim în această idee. Aceasta ar fi, după părerea mea, cea mai corectă soluție la nivelul sportului dejean, să investim în tot ceea ce înseamnă sportul de masă”, a mai spus Costan Morar.

La ședința de azi a executivului dejean a fost prezent și Florin Tarța, vicepreședintele Unirii Dej, cel care este și unul dintre sponsorii echipei. Acesta a susținut în fața primarului și a consilierilor locali că bugetul alocat de către municipalitate este insuficient pentru a încheia anul, că jucătorii sunt în urmă cu achitarea restanțelor financiare și că nu mai sunt bani în conturile echipei pentru niciun fel de activitate.

Ba chiar, pentru meciul de marți cu Dinamo din Cupa Challenge, organizatorii au fost nevoiți să renunțe la un arbitru din Ucraina, pentru care ar fi trebuit să achite peste 1.000 de euro ca să oficieze la Dej, apelând la un arbitru român. Banii pentru organizarea meciului din cupa europeană au fost aduși de acasă de către finanțatori, asta pentru că banii acordați din bugetul local pentru susținerea activității echipei au fost blocați de către primar.

”Situația noastră la ora actuală este o situație foarte delicată. Mă bucur că domnul primar a pus în discuție problema destul de clar: mergem mai departe sau renunțăm. La ora actuală trebuie să facem ceva deoarce sâmbătă terminăm acest campionat. Acești băieți (voleibaliștii n.r.) sunt neplătiți, ei trebuie să-și primească salariile, Nu era nevoie de un efort foarte mare. Știți foarte bine că din bugetul care s-a aprobat tot la această masă nu s-a dat toată suma. S-au dat în jur de 4 miliarde și ceva din 6,8 miliarde. Acel miliard de care se discută se putea acoperi din diferența asta, plus că rămâneam și noi cu bani pentru salarii. Nu trebuie ca să eșalonăm, dacă stăm să facem un calcul aritmetic simplu.

Pentru că bugetul pe care ni l-ați aprobat a fost de 6,8 miliarde. Ăsta a fost bugetul pentru anul ăsta. Eu sunt vicepreședinte, dar sunt și sponsor, eu bag bani în această echipă. Noi, sponsorii privați de la această echipă, aducem încă 4 miliarde, 40% din bugetul primăriei, patru oameni. Noi am pus suflet acolo, domnule primar. Și-s banii noștri, cu care puteam să facem altceva. Am susținut această echipă de volei și chiar aveam niște proiecte pentru la anul, chiar să aducem prima medalie la nivel de oraș. Există această posibilitate și vin cu argumente foarte clare: orașul Blaj este pe locul 1 în Divizia A, este un oraș jumătate cât Dejul și are un buget de 500.000 de euro la nivel de echipă de volei; Șimleul Silvaniei are buget de 14,2 miliarde, Caransebeșul 17,4 miliarde. Iar noi 6,8 miliarde și nu suntem în stare nici măcar ăia să-i plătim, domnule primar?

Eu am pus suflet de trei ani de zile și mulți bani am băgat în echipa asta. E frumos ceea ce spuneți dumneavoastră, dar cu acel miliard pe care îl vreți pentru Divizia B credeți-mă că o să fie sala goală. N-o să fie nimeni, decât părinții copiilor. Pe când, noi jucăm în cupele europene de trei ani. Anul trecut nu am mers în cupele europene tot din cauza banilor: Și azi avem meci cu Dinamo. Am adus bani de acasă să plătim arbitrajul. Am adus un arbitru român ca să nu mai vină cel din Ucraina pentru că ne costa 1.000 și ceva de euro biletul de avion. Ce facem în situația asta? Eu nu doresc mai mult, doresc ceea ce mi s-a promis.

Dacă la anul, când terminăm campionatul, Consiliul Local, dumneavoastră sau cine sunt factorii răspunzători, spun ”nu mai vrem să mai ținem echipa asta” nu e nicio problemă, măcar știm și noi. Dar nu ne lăsați la mijlocul campionatului, că nici nu știm încotro s-o luăm. Ce să le spun la băieți astăzi? Că mergeți acasă de sărbători fără bani? Sau să scot eu bani de la mine să plătesc salariile? Ceea ce nu voi face. Pentru că-s banii mei privați. Iar eu îmi respect cuvântul. Eu îmi plătesc datoriile față de orașul Dej. Și aștept și din partea dumneavoastră, domnule primar, să fiți mai hotărât. Foarte clar, nu să ne tot purtați, să ne spuneți haideți mâine, haideți poimâine. Spuneți-ne că ”nu vă mai dau bani”, sau ”vă dau bani.” Problema așa-i de simplă.

Este singurul sport de masă la ora actuală care va face performanță în Dej. Fotbalul poți să-l uiți. Fotbalul mănâncă jumate din bugetul echipei de volei și e pe ultimul loc și joacă cu Pâncota. Noi jucăm în cupele europene”, a punctat la final vicepreședintele echipei de volei.

La declarația făcută de Florin Tarța în fața consilierilor, primarul Costan Morar a venit cu replica:

”Eu am fost destul de clar în poziția mea. Nu puteți spune că v-am dus cu vorba, pentru că v-am asigurat 90% și anul trecut și în acest an eram pe punctul de vă asigura până înainte de a veni Curtea de Conturi. În momentul când a venit Curtea de Conturi și a constatat că sunt probleme cu 135.000, respectiv 1,35 miliarde de lei, n-am mai virat niciun leu.

Deci din suma de 6,8 miliarde distribuită anul trecut prin bugetul local, 90% erau 6,1 miliarde. Noi am plătit 4,7 miliarde și mai trebuie să plătim 1,35 sau 1,4. Acea sumă pe care Curtea de Conturi a constatat-o că am distribuit-o în 2013, înainte de semnarea contractului. În momentul acela m-am oprit. Asta e situația.

Și suma asta de 6-7 miliarde de lei din bugetul local mi se pare prea mare pentru altcineva care nu-i din Dej. Da? Nu ne putem compara nici cu Constanța, care distribuie 40 de miliarde, nici cu Zalăul, care distribuie 25 de miliarde. Noi n-avem 20 de miliarde la toate cluburile din Dej. Trebuie să fim realiști. Dacă cineva poate susține din fondurile proprii, nu-l oprește nimeni. Dar în momentul când noi vrem să susținem sportul de masă, trebuie să gestionăm banii în așa fel încât cât mai multă lume să beneficieze de acea sumă. Eu așa gândesc. Acuma să ajutăm până când se termină campionatul și pe urmă să ne repoziționăm”, a punctat edilul șef.

Acesta a mai declarat că va căuta soluții să deblocheze situația financiară a echipei măcar până la finalul acestui an calendaristic.

”Noi avem nevoie acum de 20.000 de lei ca să putem să achităm ce avem. Cu ăștia ne putem descurca până la sfârșitul anului. După care, la anul în ianuarie să stăm de vorbă dacă există posibilitate. Dacă nu, haideți să închidem. Intrăm în datorii, domnule primar, și tot dumneavoastră trebuie să le plătiți.

Amenzile sunt foarte mari dacă nu te prezinți și nu poți, eu vă spun, nu poți să te prezinți la meciuri. O deplasare costă 60-70 de milioane, un arbitraj costă 30 de milioane. Dacă nu te prezinți, amenzile sunt foarte mari, dacă ieși în timpul campionatului. Și tot primăria trebuie să le suporte” a mai spus Florin Tarța.

Pentru că în urmă cu câteva săptămâni la Primăria Dej Curtea de Conturi a descoperit câteva nereguli în derularea contractelor dintre Primărie și echipa de volei, primarul a decis blocarea virării oricăror sume către CS Unirea Dej. Prin urmare, jucătorii au rămas fără salarii, bani pentru deplasări nu mai sunt, iar echipa este cu nervii la pământ.

Tocmai pentru a demonstra aceste aspecte, voleibaliștii au jucat dumnezeiește marți cu Dinamo. Au recuperat handicapul din meciul tur al Cupei Challenge, au egalat situația la general, însă în setul decisiv, cel ”de aur” și-au băgat picioarele în el meci. Au demonstrat primarului că pot să joace excelent (de parcă au avut cui, că primarul nu s-a sinchisit să vină la un meci de cupă europeană), au demonstrat că pot întoarce un rezultat nefavorabil și pot obține calificarea, însă nu și-au dorit-o. La o adică, la ce să te califici când tu, ca echipă, nu ai bani să organizezi un meci pe teren propriu, darămite să mai faci o deplasare sau să joci în optimile de finală ale unei competiții europene? Lasă să meargă alții, să obțină performanțe europene, noi stăm acasă și ”facem mișcare” pe loc.

Primarul pare să uite momentele când se mândrea că Unirea Dej duce numele orașului peste mări și țări, se face că nu mai știe când Sala Sporturilor din Dej era neîncăpătoare pentru mulțimea de spectatori veniți să vadă volei de cea mai bună calitate, performanțe și calificări europene. Acum, speriat de o mică neregulă găsită de Curtea de Conturi, a tăiat de tot banii echipei de volei, i-a lăsat pe voleibaliști să joace, vorba aia, cu mațele goale, ca în ședința de consiliu să spună că echipa oricum e pe locul 7-8, deci ce rost mai are să se investească în ea.

Aduce în discuție faptul că vrea să investească în sportul exclusiv dejean, sportul de masă făcut cu dejeni, dar pe de altă parte cluburilor de karate dejene care scot campioni naționali și chiar europeni pe bandă rulantă le aruncă ceva firmituri, bugete care nu ajung nici măcar pentru un singur cantonament, darămite pentru un întreg an competițional.

Un lucru este însă clar și bântuie lumea sportului dejean de câțiva ani buni. Costan Morar n-a avut niciodată sportul la suflet. Nu și-a făcut apariția decât în rare ocazii la meciurile de volei, ia la cele de fotbal n-a pus piciorul. De alte sporturi nici nu are rost să mai aducem vorba. Se pare, astfel, că atâta timp cât echipele de tradiție din Dej, cluburi cu istorie de zeci de ani, vor încerca să supraviețuiască pe baza dumicaților primiți de la bugetul local administrat de Costan Morar, soarta lor este pecetluită. Tot așa putem spune că voleiul dejean de mare performanță este pe cale de dispariție, că echipa de fotbal este cu un picior și jumătate în groapă și că toate astea s-au întâmplat în timpul domniei lui Costan Morar. Că vor mai rezista aceste cluburi în viață până când Costan Morar iese la pensie de la Primăria Dej, nu o poate spune decât Cel de sus. Care nu știm dacă este pasionat de sport, iubitor al voleiului sau fotbalului dejean.

Comentarii