Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Numărul avorturilor în rândul minorelor a depășit 200 de cazuri la Cluj

0 305

România este printre țările fruntașe la numărul de avorturi pe plan mondial, îngrijorător fiind și faptul că multe dintre avorturi sunt făcute de minore. Anul trecut, peste 200 de minore au făcut avort la Cluj, doar la o singură clinică.

România se află pe primul loc în Europa la numărul de avorturi, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, care prevede că în țara noastră peste 60% dintre adolescentele între 15 și 18 ani nu au folosit mijloace de contracepție niciodată.

Numărul de minore care fac avort este în scădere, după ce în 2011 aproximativ 300 de minore au apelat la această metodă de întrerupere a sarcinilor nedorite la Cluj.

Situația este totuși în continuare îngrijorătoare, asta pentru că educația sexuală se face după ureche în școli și licee, iar în sânul familiei astfel de discuții nu există.

În loc să-și educe fiicele să se protejeze prin mijloace contraceptive, părinții preferă să ignore problema, sau să creadă că își țin fetele sub supraveghere, sperând astfel că le vor îndemna la abstinență.

Adolescentele din ziua de azi găsesc însă mereu portițe de a scăpa de urmărirea părinților și ajung, fără o educație sexuală corespunzătoare, să întrețină relații neprotejate.

Posibilitatea unui avort nu le scapă însă pe fete de urmări pe termen lung și nici de riscuri. Crezând că scapă ușor printr-un avort dacă rămân însărcinate, adolescentele riscă prin această procedură diverse afecțiuni care pot duce la infertilitate, sterilitate sau mutilare. În plus, există și factorul psihic, unul foarte puternic, pe care fetele trebuie să-l îndure lungi perioade de timp, având pe conștiință un avort.

Potrivit informaţiilor oferite de Ministerului Sănătăţii, Institutul Naţional de Satatistică Medicală a înregistrat în ultimii patru ani peste 1.600 de avorturi în rândul fetelor de până în 15 ani şi peste 31.300 de chiuretaje la fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More