Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

O grenadă și o armă găsite de polițiști la o femeie din Bistrița

0 457

O grenadă şi o armă neletală ridicate în vederea continuării cercetărilor, de către poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

Atragem atenţia că manevrarea unor astfel de obiecte, de către persoane neatorizate, poate avea consecinţe grave, de natură să pună în pericol viaţa, sănătatea unor persoane sau integritatea unor bunuri.

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au identificat o femeie de 42 de ani, din Bistriţa, bănuită de nerespectarea regimului materialelor explozive şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În cadrul cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că, în perioada martie 2007-februarie 2015, tatăl femeii în cauză, un bărbat, din Bistriţa ar fi deţinut, fără drept, în locuinţa sa, din municipiu, o grenadă militară defensivă de exerciţiu şi o armă neletală, din categoria celor supuse autorizării, fără a fi autorizat în acest sens.

După decesul bărbatului, atât grenada, cât şi arma au rămas, ilegal, în posesia fiicei sale, iar la solicitarea poliţiştilor, femeia le-a predat Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în vederea continuării cercetărilor.

În urma examinării criminalistice a grenadei, s-a constatat faptul că, aceasta nu avea încărcătură explozivă.

Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectare a regimului materialelor explozive şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Rudele persoanelor care au deţinut arme sau materiale explozive sunt obligate ca, după decesul acestora, să anunţe Poliţia.

De asemenea, vă reamintim faptul că nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, precum şi nerespectarea regimului materiilor explozive, atrage pedeapsa cu închisoarea, astfel:

 Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operaţiuni, precum circulaţia acestora, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, tentativa se pedepseşte .
 Deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă;
 Deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiuni privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepseşte cu închisoare la unu la 5 ani.

Condiţiile de păstrare şi port ale armelor letale, de către persoanele autorizate în acest sens:
 Titularul dreptului de a purta şi a folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.
 Păstrarea armei şi muniţiei prevăzute la alin. (1) la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului se face în locuri special destinate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
 Arma de apărare şi pază poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
 Trebuie să fie asigurată şi să nu fie armată;
 Să nu prezinte defecţiuni, cu excepţia situaţiei în care este transportată la armurier;
 Trebuie să stea în permanenţă introdusă în toc şi ascunsă vederii, cu excepţia situaţiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze;
 Să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
 Deţinătorul să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condiţiile în care poartă arma asupra sa.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More