Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

O mână robotică de 500 de lei a făcut senzație la Festivalul Național al Științei de la Zalău

0 214

Festivalul Național al Științei a ajuns la a XI-a ediție. 600 de elevi și 100 de cadre didactice din mai multe județe s-au reunit cu această ocazie pentru a prezenta diverse dispozitive prin care să se pună în lumină aplicațiile studiate în școală. Senzație a făcut o mână robotică, construită de un licean din Bistrița, al cărei cost se ridică la doar 500 de lei.

Festivalul Național al Științei a ajuns la ediţia a XI-a și a reunit pe platoul din centrul municipiului Zalău aproape 600 de elevi şi preşcolari şi 100 de cadre didactice de la circa 50 de unităţi de învăţământ din Sălaj, Vâlcea, Bistriţa şi Mureş. Festivalul concurs presupune confecţionarea de către elevi a diferite obiecte, materiale, dispozitive artizanale care să pună în evidenţă aplicaţiile fenomenelor studiate la şcoală, la diferite discipline ştiinţifice, dar şi prezentarea de postere şi scenete cu teme ştiinţifice.

Furori au făcut o mână robotică comandată cu senzori aplicaţi pe corpul utilizatorului, al cărei cost de realizare este de doar 500 de lei, şi un robot acţionat de pe telefonul mobil ce poate colecta deşeuri.

„Aici am un braţ robotic care poate fi folosit atât ca şi proteză medicală, cât şi ca un braţ ajutător. Cu alte cuvinte, pentru cei care şi-au pierdut o mână, acest braţ poate fi montat şi are proprietăţile unei mâini normale. Poate face mişcări repetitive, poate mişca degetele şi palma” a afimat Petri James Florin, inventator al mâinii robotice, elev în clasa a XI-a la un liceu din Bistriţa.

Impresionant este costul producerii unui astfel de dispozitiv, doar 500 de lei, față de brațele produse de marile companii.

„Eu m-am gândit în mod special la acest proiect ca să fie unul cu cost redus. Tot sistemul costă 500 de lei. Un braţ făcut universitate, care are numai un cârlig, costă de patru-cinci ori mai mult. Dacă vrei să ai cinci degete, deja ajungi la 10.000 – 20.000 de lei”, a continuat același Petri James Florin.

Sursă: AGERPRES.ro

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More