Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

O minoră a sunat la 112, anunțând că a fost răpită de un bărbat. Apoi și-a închis telefonul

0 2.384

Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează la nivel național, o campanie de conștientizare, atât a copiilor, cât și a adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.

Nevoia acestei campanii derivă din numărul relativ însemnat al apelurilor false/abuzive înregistrate prin S.N.U.A.U. 112 și din necunoașterea consecințelor legale și psiho-sociale ale acestor fapte.

În județul Maramureș, cel mai recent apel fals a fost înregistrat la data de 12 iulie a.c., ora 19.41, când o minoră, de 10 ani a sesizat poliția cu privire la faptul că ar fi fost răpită de către un bărbat. După ce a transmis acest mesaj, minora și-a închis telefonul.

Cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, a fost localizat apelul într-o zonă greu accesibilă și izolată din comuna Repedea, astfel încât polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Leordina s-au deplasat la locul indicat și au identificat două minore, de 10, respectiv 11 ani, din Repedea.

Una dintre acestea a relatat faptul că a apelat 112 în glumă, fără să-și dea seama de consecințe. Polițiștii au luat legătura cu mama minorei, i-au adus la cunoștință fapta comisă de fiica sa și au sancționat-o contravențional, conform prevederilor legale.

Apelurile false/abuzive prin S.N.U.A.U. 112 sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații) cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor (atât cei direct afectați – minori, adulți aparținători, cât și populația generală, prin mediatizarea ridicată a cazurilor, de exemplu a cazurilor de alerte false cu dispozitive explozive).

În primele șase luni ale anului 2023, la nivelul județului Maramureș, la numărul de urgență 112 au fost înregistrate 403 apeluri false/abuzive. În 364 de cazuri polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de peste 400.000 de lei

Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel fals sau non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More