Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

O nouă fabrică și-a deschis porțile în Arc Parc Industrial Dej. Sauter Turning Process a fost inaugurată – FOTO/VIDEO

0 2.133

Compania germană Sauter GmbH, specialist high-tech în piese strunjite de înaltă calitate, a inaugurat azi noua fabrică din cadrul Arc Parc Industrial Dej.

Lansată la începutul lunii aprilie a anului trecut, investiția germanilor de la Sauter la Dej a fost finalizată după un an de zile, iar acum fabrica și-a început activitatea. Startul producției unității de la Dej s-a făcut, în mod oficial, printr-un eveniment de înaltă ținută organizat azi chiar în interiorul fabricii.

În prezența investitorilor germani și a familiilor acestora, dar și a oaspeților din Germania veniți special pentru acest eveniment, echipa Sauter care a pus bazele fabricii de la Dej a prezentat istoricul companiei germane, și procesul elaborat de analiză și decizie după care ideea investiției în parcul industrial de la Dej a luat naștere. Investitorii au dezvăluit în fața invitaților și partenerilor lor faptul că au căutat  să deschidă o fabrică nouă în afara Germaniei, având în vedere, în primul rând, condițiile financiare din țara de destinație, existența și specializarea forței de muncă din respectiva zonă, dar și sistemul de impozite și posibilitatea de a scoate cât mai mult profit. Astfel, după un lung proces de analiză s-a ajuns ca în final să se orienteze spre România, după ce și Turcia a fost luată în considerare. S-a decis, totuși, că este mai bine ca noua fabrică Sauter să fie sub umbrela și protecția Uniunii Europene, astfel că s-a hotărât în definitiv ca investiția să se facă în România.

În țara noastră, cei de la Sauter au vizitat și analizat mai multe parcuri industriale, de la Bacău, la zona Bucureștiului și Ploiești sau Pitești, de la Sibiu sau Brașov, până la Timișoara, ajungând până la urmă să se decidă asupra Clujului. Iar aici, faptul că județul este al doilea ca putere financiară a investițiilor după București, faptul că există infrastructură, aeroport, și drumul european E60, toate cu legătură directă spre Germania, dar și faptul că sistemul de impozitare este mai scăzut iar forța de muncă mai ieftină, toate acestea au cântărit foarte mult în stabilirea destinației finale a investiției.

Potrivit germanilor de la Sauter, o mare greutate în lansarea investiției de la Dej au avut-o și facilitățile și condițiile oferite de Arc Parc Industrial Dej, ceea ce i-a determinat pe investitori să nu se mai uite în altă parte și să caute alte parcuri industriale, luând decizia finală de a pune piatra de temelie a fabricii la Dej.

Sauter Turning Process SRL, denumirea sub care funcționează filiala Sauter Germania în România, va produce piese strunjite/frezate de înaltă precizie, fiind unul dintre principalii furnizori de asemenea piese pentru industria automobilistică.

Printre cei mai importanți clienți ai Sauter la nivel internațional se numără companii ca Boch sau Siemens, însă majoritatea pieselor produse de Sauter ajung prin intermediari la producătorii de automobile din întreaga lume, în special în zona europeană.

Până în prezent, la fabrica de la Dej au fost angajate deja 20 de persoane, alți angajați urmând să se alăture echipei după ce se vor califica pe posturile lor la fabricile Sauter din Germania. Pentru aceste specializări, unul dintre partenerii fideli de afaceri ai celor de la Sauter a oferit în cadrul evenimentului de azi un voucher de 10.000 de euro, care să susțină calificarea muncitorilor în Germania.

Managerul general al Sauter GmbH, Wolfgang Hafen, alături de fratele său, au dat asigurări că fabrica de la Dej își va respecta angajații și le va oferi cele mai bune condiții de muncă, exprimându-și speranța că dacă lucrurile merg bine în privința investiției lor în orașul de pe Someș, vor urma și alte investiții mărețe în parcul industrial dejean. Dacă până în prezent investiția Sauter la Dej se ridică la aproape 3 milioane de euro, în următorii ani investitorii au în plan extinderea investiției, astfel ca aceasta să ajungă la aproape 10 milioane de euro, iar numărul de angajați să crească.

La mărețul eveniment de inaugurare a investiției în fabrica Sauter de la Dej, pe lângă membrii familiilor investitorilor și partenerii lor din Germania, au fost prezenți azi Adrian Cristea și Ștefan Cristea, administratorii Arc Parc Industrial Dej, reprezentanți ai instiuțiilor financiare și publice din zonă, reprezentanți ai clienților sau furnizorilor Sauter, primarul Dejului Costan Morar și viceprimarul Aurelian Mureșan, dar și angajații companiei, cei care au și început producția în fabrica dejeană.

După prezentarea investiției și discursurile de felicitare și încurajare rostite de către partenerii investitorilor germani, invitații au putut să viziteze fabrica, utilajele și mașinile de producție, și să vadă cu ochii lor cum sunt fabricate primele componente care vor purta semnătura Sauter Dej.

Fabrica Sauter Turning Process de la Dej a fost ridicată de Staff Company, societate care face parte din grupul de firme Arc Parc Industrial, controlat de Adriana și Ștefan Cristea, cei care au pus bazele și au dezvoltat atât de frumos parcul industrial din sudul Dejului. Lângă fabrica Sauter în curând va fi finalizată unitatea de producție IMM Hydro Est SRL, firmă ce face parte din grupul italian de firme IMM Hydraulics, care mai au o fabrică la Câțcău. La Dej, IMM Hydro Est vor fabrica produse din cauciuc (furtunuri de presiune), iar producția va începe de luna viitoare. Pentru unitate de producție din parcul industrial Arc Parc compania italiană va ajunge la un număr de aproximativ 120 de angajați.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More