Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

O nouă modificare în sistemul de învățământ. Clasa a IX-a rămâne la liceu

0 45

Clasa a IX-a va rămâne la liceu, fără a mai fi transferată la gimnaziu, aşa cum prevede Legea Educaţiei concepută de fostul ministru, Daniel Funeriu. Ministerul Educaţiei a realizat mai multe modificări ale cadrului legal, printre care figurează eliminarea evaluării transdisciplinare la clasa a VIII-a şi a termenului pentru studii superioare impus învăţătorilor şi educatorilor.

Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a decis rămânerea clasei IX-a la liceu, eliminându-se prevederea din Legea Educaţiei conform căreia aceasta urma să treacă la învăţământul gimnazial începând cu anul 2016.

„Sunt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri care nu e în Ordonanţa numărul 92 e problema clasei a IX-a, care conform Legii numărul 1 nu mai face parte din liceu. Dacă ar fi mutată la şcolile generale, am avea cu 25% mai puţine spaţii în licee, iar în Gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare”, a precizat Remus Pricopie, ministrul Educației.

O altă modificare esenţială este eliminarea probei transdisciplinare pentru elevii de clasa a VIII-a. Potrivit noii prevederi, evaluarea prin care vor trece elevii clasei a VIII-a va cuprinde trei probe scrise: la limba română, la matematică şi la o limbă străină şi o probă practică de calculator, susţinută de elevi în timpul anului şcolar.

Tot prin amendarea Ordonanţei 92, Guvernul elimină cu totul termenul pe care învăţătorii şi educatorii îl aveau pentru a urma studiile superioare. Astfel, conform noii prevederi, respectivele cadre didactice nu vor mai fi nevoite să urmeze o facultate până în anul 2018.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More