Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

O plantație de viță de vie și 20 de hectare de vegetație mistuite de flăcări

0 292

someseanul-incendiu vegetatie gherla -3

Un incendiu de vegetație uscată, care s-a propagat cu repeziciune, a mistuit aseară o plantație de viță de vie și aproximativ 20 de hectare de vegetație.

Garda de intervenţie Nuşfalău a fost solicitată miercuri seară să intervină pentru a stinge un incendiu de vegetaţie uscată  izbucnit pe un teren viran între localităţile Porţi şi Suplacu de Barcău.

Alături de pompieri la intervenţie a participat şi SVSU Suplacu de Barcău însă focul s-a propagat cu repeziciune mistuind o plantaţie de viţă-de-vie şi aproximativ 20 ha de vegetaţie uscată, informează ISU Sălaj printr-un comunicat.

Având în vedere numărul de incendii care s-au produs în judeţ în anul 2014 datorită arderii resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate fără respectarea măsurilor minime de prevenire a incendiilor, se impune acordarea unei atenţii sporite la nivel local asupra acestei activităţi, îndeosebi în perioadele cu incidenţă crescută de producere, primăvara.

Se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în următoarele situaţii:
– în perioadele de secetă prelungită;
– condiţii meteorologice de vânt,
– la lăsarea serii;

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Atragem atenţia asupra faptului că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More