Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

O româncă a obținut în instanță recalcularea creditului la cursul francului elvețian de la momentul luării împrumutului

0 47

Ghiseu - Banca

O româncă a câştigat războiul cu banca pe tema creditului în franci elveţieni. Tribunalul Bucureşti a decis ca OTP Bank să recalculeze un împrumut în franci la cursul de schimb de la momentul semnării contractului. Decizia nu este definitivă, informează B1 TV.

OTP Bank este obligată în acest caz să calculeze ratele de la data semnării contractului şi până la sfârşitul perioadei de contractare, pe care reclamanta trebuie să le achite. Maria Apostol ar urma să achite ratele la valoarea de 1,8894 lei pe franc elveţian pe toata durata creditului. Decizia a fost luată pe 1 iulie de către Tribunalul Bucureşti.

Mai mult, instanţa a obligat banca să plătească reclamantei sumele achitate în plus, rezultate din diferenţa de curs valutar valabil de la momentul efectuării fiecărei plăţi şi cursul valutar valabil de la data semnării contractului, sume la care urmează să se calculeze si dobânda aferentă.

Tribunalul Bucureşti a stabilit că este abuzivă şi o clauză privind comisionul de acordare a creditului şi a decis ca banca să îi plătească reclamantei suma de 6.359 franci elveţieni în echivalent lei la cursul BNR din data efectuării plăţii. Banca este obligată să plătească reclamantei peste 11 mii de lei cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în 30 de zile.

Pe de altă parte, instanţa a respins cererea reclamantei privind restituirea creditului în lei.

Francul a atins un maxim de 4,58 pe 23 ianuarie iar cei care au luat împrumuturi in acesta monedă au protestat luna trecută la Guvern dar şi în lunile ianuarie-februarie, în faţa Parlamentului, si au cerut autorităţilor adoptarea unei legi de conversie în lei, la un curs istoric plus un maxim de 20%.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More