Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Oare, ne agităm degeaba?

0 131

william schiller

Am întâlnit o mulţime de oameni care se plâng de traiul din România. Se plâng zicând că e nevoie de multă muncă, mult efort şi multă agitaţie ca să ducă un trai decent, ca să îşi mai taie de pe lista cu vise şi nevoi. Aşa să fie?

Eu zic că e nevoie de multă ambiţie, dorinţă şi pasiune pentru ceea ce facem. Hai să ne gândim pentru câteva secunde, nu mai mult, la ceea ce ne place cel mai mult să facem. Să înotăm, să scriem poezii, să cântăm, să gătim etc. Bun! Acum hai să ne gândim cum este viaţa noastră peste câţiva ani, cu noi, cei din viitor, făcând ceea ce ne place şi ne face să ne simţim împliniţi. Te-ai transpus? E plăcut, nu-i aşa?

Te găseşti într-un loc cald, primitor, un loc în care lumea ta este deja bine definită, iar tu eşti pe cele mai înalte culmi. Acolo te-a dus imaginaţia, problema este că practica vine ca un taifun şi nimiceşte această lume, unde, fără exagerare, ai creat totul perfect.

Cu siguranţă, cu toţii cunoaştem acele ştiri televizate, în care sunt prezentate tragediile din anumite localităţi datorate fenomenelor naturale şi cu siguranţă toţi ştim cât de puţin se implică cetăţeanul. E atât de greu sa oferi o mână de ajutor când e atat de simplu să te aşezi comod pe un scaun dintr-un birt şi sa consumi energia constructivă într-un pahar, două, zece cu alcool.

Am dat acest exemplu pentru că de foarte multe ori am auzit din gura altora asta şi toţi au criticat această atitudine, fiind deja bine cunoscută la noi în ţară. Concluzia?

Mulţi oameni se agită degeaba. Îşi îndreaptă energia, imaginaţia şi activităţile spre lucruri şi fapte care nu numai că nu aduc nici un rezultat, ci şi ajung să ne orbească faţă de ramurile pe care viaţa şi România le-au pus pe tava unde noi putem alege sa umplem toate paharele sau să le spargem şi să ne alegem cu cioburi. Problema este că ne tăiem în ele, ne mutilăm şansele şi ne zgâriem personalitatea.

Poate că mulţi veţi spune: „Legile din România ne limitează. Parlamentul e de vină. Poporul e subjugat şi deşi ne considerăm democraţi, încă suntem sub un sistem comunist.” Aşa să fie?

Nu cred şi nu zic că suntem o ţară perfectă, că avem legile exact aşa cum trebuie, că fiecare cetăţean poate să facă tot ce are în gând. Până la urmă, avem nevoie să fim limitaţi uneori, pentru că nu suntem cu toţii la fel şi nu gândim constructiv cu toţii. Trebuie limitată rebeliunea minţii, care este cea mai ameninţătoare formă de rebeliune. Dă-i poporului o idee şi va scrie o carte. Nu orice carte, o carte plină de legi şi idei scrise de fiecare-n parte. Să nu ne pierdem printre cuvinte când sunt atât de multe lucruri de pus în practică pentru a te forma pe tine ca om în parte, iar mai apoi să aduci un beneficiu şi o mândrie propriei ţări.

Oare, ne agităm degeaba? Dacă da, hai să nu irosim timp şi spaţiu unde nu trebuie şi când nu trebuie. Dacă nu, tot respectul meu! Eşti un patriot! De ce zic asta?! Pentru că asta ne defineşte pe noi, pe români. Ambiţia, frumuseţea, creativitatea şi un caracter puternic, dar dacă încă nu le-ai descoperit nu e nici o problemă. Nimeni nu se naşte învăţat, dar toţi putem învăţa. Învaţă să nu te agiţi degeaba, ci să te agiţi în acele situaţii care, în imaginaţia ta, vor scrie istorie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More