Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Om de afaceri din Zalău, reținut de DNA pentru trafic de influență

0 61

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.10.2015, ora 22: 20 până la data de 20.10.2015, ora 22:20, a inculpatului DAN RADU, sub aspectul săvârşirii a două infracțiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora:

În perioada 2012 – iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză) mai multe sume de bani şi bunuri imobile (terenuri), lăsând să se înțeleagă că are influență asupra funcționarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuții în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influență în urma căreia martorului denunţător și fratelui acestuia, le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 ha teren.

Condiția impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora, se mai menționează în comunicatul de presă al DNA.

Din banii rezultaţi, inculpatul Dan Radu a pretins cu titlu general o parte din prețul de vânzare al terenurilor, fără a se stabili un procent care să îi revină, convenind ca pe măsura vânzării, acesta să-și rețină o parte din banii încasați.

Astfel, în perioada 2013 – 2015, din totalul sumelor înscrise în contractele de vânzare cumpărare, martorul denunţător şi fratele său au primit suma de 22.700 euro, în mai multe tranșe, ce reprezintă un procent de 40% din valoarea declarată a vânzărilor care se cifrează la aproximativ 52.000-53.000 euro ( valoare stabilită prin echivalarea prețului în lei înscris într-un nr. de 6 contracte de vânzare cumpărare ce priveau o suprafaţă totală de 14.973 mp, situaţi în municipiul Zalău).

În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulației, prin interpunerea unei persoane apropiate o suprafață de teren de 8.433 mp(prețul înscris în contract fiind de 120.000 lei).

În aceeaşi manieră a procedat inculpatul Dan Radu şi în cursul anului 2011, când, urmare a influenţei pretinse, a fost emis pe numele a două persoane un titlu de proprietate ce privea o suprafaţă totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din prețul de vânzare al terenurilor respective.

Până în prezent, în acest caz, valoarea terenurilor înstrăinate se ridică la peste 307.884 lei, conform prețurilor înscrise în contractele de vânzare cumpărare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciilor Judeţene de Informaţii şi Protecţie Internă şi Anticorupţie Cluj şi din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca.

Inculpatului Dan Radu i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 20 octombrie 2015, Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More