Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

OPINIE – Sistemul medical românesc are șanse de vindecare. Tinerii medici pot face asta. Caz concret la Cluj

0 2.643

Mii de materiale de presă au fost publicate, doar în ultimii ani, scoțând în evidență corupția și mizeria din spitalele de stat. Au curs râuri de cerneală, s-au rupt tastaturi și s-au înroșit cablurile de transmisie, pentru a relata diverse cazuri de luare și dare de mită, corupție la nivel înalt în sistemul medical românesc, condiții mizere pentru pacienți, tratament inuman în unele spitale, medici falși sau tratamente inumane.

Puține au fost, însă, cazurile, când cineva, un jurnalist, o instituție de presă, să fi scos în evidență lucrurile bune (rare ce-i drept) care pot duce la o vindecare a sistemului medical românesc.

Despre un astfel de caz vreau să vă vorbesc azi, un caz care nu poate fi mai apropiat de sufletul meu, de propria experiență, decât cel al mamei. Bolnavă de mulți ani, cu afecțiuni din ce în ce mai grave, alături de diabet și hipertensiune arterială, mama s-a lăsat cu greu convinsă de mine, de medici, să ia măsuri.

A fost nevoie să ajungem să-l cunoaștem la Dej pe medicul specialist Bogdan Săbiescu, cel care vine în fiecare săptămână de la Cluj-Napoca la Dej (marți și joi, la clinica Radex) pentru consultații de specialitate în cardiologie. Atunci am aflat că problemele cu care se confruntă mama sunt extrem de serioase, că un infarct miocardic așteaptă la colț în fiecare minut.

”Nu vorbim de săptămâni sau luni. Vorbim de zile, poate minute. Este extrem de grav și aveți nevoie urgent de o intervenție, la Cluj-Napoca”, mi-a spus medicul mie, după ce a încercat să-i explice mamei care-i situația. A ținut neapărat să-mi spună și mie, crezând că astfel va avea șansa să urgenteze intervenția, având în vedere gravitatea cazului.

Mama s-a lăsat greu convinsă, lansând o întrebare care-i macină pe mulți pacienți sau viitori pacienți: ”Cât ne costă această intervenție?”

Iar răspunsul a venit imediat: ”Nu vă costă nimic. Toată intervenția este suportată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Nu trebuie să plătiți nimic, trebuie doar să veniți la spital la Cluj.”

Încurajate de comportamentul de un profesionalism desăvârșit și evidentă grijă pentru pacient, după câteva zile am programat internarea la Cardiologie, la Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Am ajuns joi dimineața la Cluj și imediat după internare mama a fost dusă într-un salon. O armată de medici și asistenți au luat imediat în primire noua pacientă, pentru a i se face primele investigații. Căldura cu care a fost primită, atât fizic (în salon erau 26 de grade) cât și sufletesc (prin grija deosebită și atenția ce i s-a acordat) i-au dat încredere mamei că este pe mâini bune.

Nicio clipă nu a simțit că este neglijată, a avut parte de un tratament corect și prietenos din partea personalului, a remarcat curățenia și grija cu care se poartă angajații cu pacienții. Medici, asistenți, infirmieri, cu toții i-au acordat atenție și îngrijirea corespunzătoare, fără să aibă alte pretenții.

Sunt deja cunoscute sutele, poate miile, de cazuri din sistemul PCR (pile, cunoștințe, relații), prin care nu poți ajunge la medicul specialist care trebuie, sau nu poți avea parte de un tratament corect, decât dacă ai o relație apropiată cu cineva sus-pus, dacă o cunoștință te prezintă cui trebuie, dacă n-ai pile unde trebuie. AICI NU A FOST CAZUL.

Nimeni n-a cerut ”atenții” ca să-și facă treaba, nimeni nu a întins buzunarul halatului ca să intre plicul, nimeni nu a pretins ”cadouri” ca să acorde cea mai bună îngrijire pacientului.

Am rămas plăcut surprinsă încă de la internarea mamei de faptul că asistentele i-au zâmbit și au calmat-o de la început, făcându-i tot procesul de internare și investigații mai relaxant. Mama s-a simțit ca acasă, a avut tot confortul necesar, a beneficiat de cea mai bună îngrijire, fără să fie nevoită să ceară asta, fără să ”împingă” ceva pentru a avea parte de îngrijirea pe care orice pacient o merită.

Nu știu dacă ați avut vreodată nevoia să petreceți timp pe holurile Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca (nici nu vă doresc asta). Dar dacă ajungi totuși acolo, vezi o armată de medici, asistenți, infirmieri care aleargă ca furnicuțele de colo-colo, care încearcă să acopere în timp cât mai scurt toate doleanțele pacienților sau ale aparținătorilor, care aleargă de dimineața până seara și din noapte până în zori, pentru a salva viețile oamenilor. Spre deosebire de alte servicii în slujba cetățeanului, aici chiar am văzut preocupare, grijă deosebită și muncă asiduă, toate pentru a ajuta oamenii.

Dr. Dan-Mircea Olinic

Și a venit ziua intervenției, una care a fost mai periculoasă decât se credea inițial. Profesionalismul șefului secției de Cardiologie Intervențională, conf. dr. Dan-Mircea Olinic, și al medicului specialist Bogdan Săbiescu, a făcut ca mama să fie în viață și azi. Complicațiile din timpul intervenției au fost multe, starea de sănătate a mamei nu a fost una grozavă, însă toate au fost tratate cu atenție sporită și cu maxim de încredere, astfel că la final intervenția a fost o reușită.

Pacienta a fost dusă înapoi în salon și-a revenit în simțiri în scurt timp și apoi m-a sunat.

”Am scăpat. În nici două ore am fost înapoi în pat. Au fost ceva complicații, m-am speriat puțin, dar m-au calmat prin profesionalismul de care au dat dovadă. S-au purtat exemplar cu mine, sunt niște medici excelenți. Iar asistentele, dragele de ele, au fost foarte drăguțe”, mi-a zis mama imediat după intervenție.

Dr. Bogdan-Mihai Săbiescu

Doctorul Săbiescu mi-a explicat ulterior toate problemele întâmpinate, faptul că lupta pentru viață trebuie să continue sub tratament medicamentos corect și o dietă strictă, că vor urma alte controale medicale periodice pentru a ține sub control situația. Am discutat ca de la prieten la prieten, mi-a detaliat în termeni uzuali situația medicală, m-a făcut să înțeleg care sunt riscurile și mi-a dat confortul psihic necesar să depășesc momentele de criză.

Luni, după doar patru zile, mama este deja acasă.

Poate n-am reușit să mulțumesc suficient medicilor pentru tot ce au făcut pentru noi și pentru ce vor face în continuare, poate mama, așa glumeață cum e ea, n-a reușit să-i arate domnului profesor Dan-Mircea Olinic recunoștința totală pentru că i-a salvat viața.

Ne înclinăm cu respect și recunoștință în fața unor astfel de medici, care sunt în primul rând oameni, și avem speranța că și alți pacienți vor avea parte de același tratament de excepție, de aceeași grijă ”ca în familie”, de același tratament din parte personalului medical.

Cu astfel de medici, cum este dr. Bogdan Săbiescu, cu asemenea grijă arătată pacienților de profesioniști de nivel european, cum am avut șansa să primim din partea dr. Dan-Mircea Olinic, sistemul medical românesc se poate vindeca. Noua generație de medici, crescută și învățată sub cele mai moderne condiții și într-o viziune europeană îndreptată spre profesionalism, poate șterge cu buretele tot istoricul negru al unui sistem medical putred, unul afectat de corupție și mizerie, unul infectat de neglijență și indolență.

Și nu putem fi decât recunoscători când astfel de oameni se ivesc în viața noastră, exact în momentele ei cele mai crude, când ai nevoie de o salvare, de perfecționism, de o grijă deosebită. Mulțumim încă o dată!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More