Opinie – Start în campania electorală legală. Cea REALĂ tocmai se încheie
Alegerile pentru Parlamentul European reprezintă în acest an mai mult decât oricând o aprigă bătălie politică între competitori. Dacă la precedentele tururi de scrutin privind europarlamentarele interesul era scăzut, de această dată atât actorii politici, cât și alegătorii, și-au ascuțit de mult armele de bătălie.
Potrivit legii, campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai debutează sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 7. Vorbim aici despre campania electorală reală, cea prevăzută de lege.
În realitate, însă, campania electorală a început în forță cu mult timp înainte, asta pentru că cea prevăzută de lege aduce cu sine mai multe constrângeri.
Politicienii au ales astfel, în stilul caracteristic, să fure startul. Asta pentru a-și putea transmite în voie promisiunile în fața alegătorilor, mai mult sau mai puțin bazate pe realitate, fără ca legea să-i restricționeze în acest sens.
Dacă în campania electorală ce va începe mâine, cea legală, materialele de campanie trebuie să se încadreze în a numite limite, ca dimensiuni și amplasare, în afara campaniei, adică ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni până acum, partidele politice și candidații au putut face ce i-a tăiat capul pe fiecare.
Șefi de partide, parlamentari, primari, președinți de consilii județene și alți politicieni, au bătut satele în lung și-n lat pentru întâlniri cu alegătorii. La Cluj, de exemplu, președintele CJ Cluj a organizat în mai multe sate și comune, consultări cu populația privind soarta județului. Bineînțeles, cu echipa liberală în spate, că na, puțin galben nu strică în întâlnirile cu alegătorii.
Tabăra roșie nu s-a lăsat nici ea mai prejos. Pesediștii au făcut echipe de acțiune, au vizitat comunele și orașele conduse de primari PSD, au lăudat planurile de investiții (că de investiții reale nu prea poate fi vorba) și s-au făcut că nu văd neajunsurile și problemele. Fiecare a ținut să transmită în fața alegătorilor mesajul că ei sunt cei mai buni, cei mai tari, cei mai frumoși, cei mai deștepți.
”Scandalagiii” scenei politice românești actuale, adică familia USR PLUS, a fost prezentă tot timpul în stradă și mai ales în mediul online, prin mesaje transmise alegătorilor, pe care îi îndemnau să iasă la vot, să voteze schimbarea. Care schimbare se tot votează de 30 de ani, însă în urmă rămâne aceeași mizerie politică.
Atacuri murdare în precampania electorală
Și că veni vorba de mizerie, atacurile murdare au apărut chiar și în această precampanie electorală. Că deh, ochiul vigilent al justiției nu privește atât de atent în afara campaniei electorale legale. Cel mai recent exemplu este cel al tinerilor liberali clujeni prinși distribuind pliante false cu sigla USR PLUS în Cluj-Napoca. Că na, în loc să lupte cu cel mai mare dușman, adicătelea PSD, cei de la PNL au decis să atace în cel mai josnic mod familia USR PLUS, de parcă ei ar fi principalii contracandidați în aceste alegeri.
Și cum au stat ei așa cuminți și neprihăniți, râzând în barbă la reacțiile oamenilor simpli, care credeau că cei de la PSD împart pliante false cu oponenții lor. Ba mai și încurajau această idee, tocmai ca umbra de îndoială să nu bată spre partea galbenă.
Clădiri mai noi sau dărăpănate, drumuri naționale, garduri, străzi și bulevarde, toate au fost ”îmbrăcate” pompos în bannere cu caracter electoral. Fețele politicienilor au tronat de săptămâni bune oriunde aruncai privirea și nimeni nu și-a bătut capul de disconfortul vizual.
De azi, însă, toate acestea se încheie, iar politicienii trebuie să se supună legislației. Măcar o lună de zile, până la alegerile din 26 mai.
Ce prevede legea în campania electorală
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare începe sâmbătă, la ora 7,00, şi se încheie pe 25 mai, la ora 7,00.
În campania electorală, competitorii electorali îşi pot pune afişele numai în locurile speciale pentru afişaj.
Pe un panou electoral, fiecare competitor electoral poate aplica un singur afiş.
Un afiş electoral amplasat în locurile prevăzute nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură.
Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. Se interzice afişajul în scop electoral prin aplicarea pe pereţii sau pilonii de susţinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare şi informare rutieră, precum şi pe sistemele electronice de reglementare a circulaţiei.
Activităţile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spaţiile verzi, rezervaţiile naturale şi zonele protejate ecologic, potrivit prevederilor legale. Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă.
În cursa pentru alegerile europarlamentare din 26 mai candidează 13 formaţiuni politice şi trei independenţi.
Ca o concluzie
În ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale legea prevede clar drepturile și obligațiile fiecăruia. Tot legislatorii ar trebui să mai umble puțin la prevederi și să facă un capitol separat al ”precampaniei electorale”, una mult mai vie, mai arțăgoasă și mai deranjantă vizual.
Bineînțeles, ne așteptăm la derapaje de acest gen și în campania electorală ce începe de mâine, că doar ne-am obișnuit deja cu astfel de mașinațiuni politice.
Cât privește populația, alegătorii, aceștia mai au la dispoziție o lună de zile să se decidă (dacă n-au făcut-o deja) pe ce formațiune politică sau candidat vor pune ștampila. Să discearnă toate informațiile ce li s-au transmis până acum și care le vor fi transmise de acum înainte, să aleagă în cunoștință de cauză și să meargă la vot. Prezența la urne ar trebuie să reprezinte o obligație morală pentru fiecare cetățean cu drept de vot!
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.