Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Opt incendii în ultimele două zile în Bistrița-Năsăud. Ce transmit pompierii

0 65

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud au intervenit, în ultimele 48 de ore, pentru stingerea a opt incendii, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Unul dintre incendii a izbucnit la biserica greco – catolică din localitatea Feldru și s-a manifestat la nivelul altarului, iar prin intervenţia promptă a militarilor de la Secţia de Pompieri Năsăud, pagubele materiale au fost limitate considerabil, împiedicându-se extinderea la întregul imobil.  Pompierii bistriţeni au lichidat, în acest sfârşit de săptămână, un incendiu la o autoutilitară, izbucnit în localitatea Podirei, comuna Şieu Măgheruş, iar celelalte şase incendii au izbucnit la vegetaţie uscată, pe diferite suprafeţe, în localităţile Bretea, Braniştea, Bistriţa Bîrgăului, Blăjenii de Sus, Sărăţel şi Monariu.

În sprijinul pompierilor profesioniști, au intervenit și pompierii voluntari din cadrul Serviciilor voluntare pentru situații de urgență ale localităților pe raza cărora s-au manifestat incendii de vegetaţie, fie prin misiuni de stingere, fie prin misiuni de monitorizare, pentru a împiedica extinderea focarelor la fondul forestier sau proprietăţile populaţiei (patru misiuni în localitatea Teaca, două misiuni în Budacul de Jos, o misiune în localitatea Mogoşeni şi o misiune în localitatea Livezile). Datele sunt în curs de actualizare, mai multe Servicii Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă urmează să informeze unitatea noastră cu privire la misiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie uscată. Cauza probabilă care a determinat izbucnirea incendiilor de vegetație uscată a fost folosirea focului în spații deschise, fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Nerespectarea măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor, pe timpul efectuării arderilor de vegetaţie uscată şi resturi vegetale, poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale importante şi afectarea mediului înconjurător. În speranţa că cetăţenii vor manifesta mai multă atenţie atunci când, pentru igienizare, utilizează focul deschis, ISU “Bistriţa” reaminteşte câteva reguli de prevenire a incendiilor:

– este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;

– pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox. 5m;

– arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;

– arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;

– la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.

 

 

 

Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoane juridice, respectiv închisoare 3 luni – 1 an sau amendă penală 30000 – 60000 lei pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More