Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Opt polițiști de frontieră de la Nădlac cercetați după ce au ajutat mai multi imigranți să treacă frontiera

0 40

La data de 25.08.2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu Direcția Generală Anticorupție, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara şi Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, au efectuat un număr de 8 percheziţii domiciliare în vederea destructurării activităţii infracţionale a unor persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și trafic de migranți.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2011, suspecta SR, împreună cu suspecții KA, DR, MFI, s-au constituit într-un grup infracţional organizat, la care au aderat pe parcurs și suspecții TDC, CDR, MS, MS și CDR, având ca scop racolarea, cazarea, transportul și călăuzirea în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a mai multor cetăţeni străini originari din Orientul Mijlociu și Asia.

Reţeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă și cetățeni români, acționa pe relația Asia – România – Ungaria – Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuții precis delimitate. Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 5000 – 7000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera.

În fapt, migranții erau direcționați către municipiul Arad, unde erau preluați de către membrii grupării și cazați temporar într-un imobil situat la intrarea în oraș. Ulterior, după stabilirea detaliilor și însușirea de către migranți a modalității de tranzitare a frontierei, locațiilor unde urmau să se regrupeze pe teritoriul Ungariei etc., membrii grupării îi transportau pe migranți, cu diferite microbuze, până în apropierea frontierei cu Ungaria, în locații anterior studiate, unde erau debarcați, migranții urmând să tranziteze frontiera pedestru.

De asemenea, la rândul lor, membrii grupării treceau frontiera la bordul autoturismelor și îi preluau pe migranți de pe teritoriul Ungariei, din locații prestabilite, pentru a-i transporta mai departe către state din vestul Europei.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că activitatea grupului infracțional a fost sprijinită de către cadrele poliției de frontieră CTD, ofiter la Politia de Frontiera Arad – Biroul de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere și MS, fost subofițer în cadrul aceleiași instituții, care au facilitat activitatea de trafic de migranți. Suspecţii aveau rolul de a supraveghea operațiunile de îmbarcare a migranților în autoturisme, de la locația unde erau adăpostiți în municipiul Arad, și de a asigura traseul către frontieră, cu rol de antemergători, pentru a evita depistarea în trafic a autoturismelor cu migranți la un eventual control inopinat.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse în vederea audierii un număr de 8 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul de specialitate al D.G.I.P.I.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More