Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ordonanța 13 se întoarce într-o formă și mai agresivă. Parlamentarii mutilează legile justiției

0 168

PSD şi ALDE pregătesc schimbarea din temelii a Codului penal și Codului de procedură penală! Sub pretextul transpunerii unei directive europene privind prezumţia de nevinovăţie, majoritatea parlamentară vrea, de exemplu, secretizarea completă a dosarelor în faza de urmărire penală. Comunicarea oricăror informaţii în acest sens urmează să fie considerată infracţiune.

Ordonanța 13 se întoarce într-o formă și mai agresivă. PSD şi ALDE au făcut mai multe propuneri menite să limiteze drastic din atribuţiile magistraţiilor.

Printre cele mai controversate propuneri este şi cea prin care se interzice orice comunicare publică din partea organelor de anchetă. Spre exemplu, DNA sau DIICOT nu vor mai putea face public că au început urmărirea penală pe numele unui demnitar. Iar presa nu va mai putea da imagini cu demnitari care poartă cătuşe. Tot o propunere a coaliţiei de guvernare interzice şi acest lucru. Totodată, filmările nu vor mai putea fi considerate probe la proces.

Potrivit propunerilor, corupţii nu vor mai putea fi arestaţi preventiv. Iar audierile inculpaţilor nu pot depăşi mai mult de şase ore. Mai mult decât atât, se doreşte dezincriminarea infracţiunii de mărturie mincinoasă, de care este acuzat chiar Călin Popescu Tăriceanu.

Tot coaliţia de guvernare vrea ca victimele sau martorii să fie audiaţi de faţă cu inculpatul. Spre exemplu, în cazul unui viol, victima trebuie să vorbească în faţa violatorului. Iar judecătorii nu vor mai putea condamna inculpaţii dacă nu au fost înştiinţaţi, în prealabil. Spre exemplu, fugarul Sebastian Ghiţă nu va putea fi condamnat dacă nu poate fi localizat.

AMENDAMENTE CONTROVERSATE ALE PSD ȘI ALDE

-interzicerea oricărei comunicări publice referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală

-interzicerea de a mai prezenta public persoane care poartă cătuşe

– se elimină proba filmărilor

– suspecţii de infracţiuni de corupţie, spălare de bani şi evaziune fiscală nu vor mai putea fi arestaţi preventiv

– audierea unei persoane nu poate dura mai mult de șase ore

– dezincriminarea infracţiunii de mărturie mincinoasă, de care este acuzat şi Călin Popescu Tăriceanu

– martorii vor fi audiaţi în prezenţa inculpatului

– persoana poate fi condamnată în lipsă numai dacă a fost citată legal pentru fiecare fază a judecăți.

 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că, în cazul în care vor fi adoptate propunerile de modificare şi completare a Codurilor penale, în unele situaţii orice anchetă va fi deschisă va fi fără eficienţă, iar lupta cu corupţia nu va mai fi aceeaşi.

„Atunci când doreşti să ai eficienţă în lupta anticorupţie sunt importante trei premise – independenţa sistemului judiciar, o legislaţie potrivită care să-i ofere instrumente investigative pentru a descoperi şi a dovedi acest tip de fapte şi nu în ultimul rând (…) o structură specializată pentru a aborda un anumit gen de infracţionalitate. Dacă vorbim de lupta cu corupţia, eliminarea independenţei procurorilor şi limitarea capacităţilor investigative în a descoperi şi a dovedi astfel de fapte cu siguranţă va avea un efect grav asupra descoperirii faptelor de corupţie în România. Cu siguranţă eficienţa în lupta cu corupţia nu va mai fi aceeaşi”, a declarat joi, pentru AGERPRES, Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată dacă respectivele propuneri vor intra în vigoare în formula actuală, cum îşi vor desfăşura procurorii activitatea, Laura Codruţa Kovesi a răspuns: „Va fi extrem de dificil pentru că posibilităţile investigaţiilor vor fi destul de mult reduse şi în unele situaţii orice anchetă va fi deschisă va fi fără eficienţă. (…) Există o propunere prin care procurorii să fie privaţi de un instrument indispensabil în investigarea infracţiunilor, şi anume accesarea rapidă a unor baze de date. Imaginaţi-vă dacă se comite o infracţiune de omor în spaţiul public şi criminalul părăseşte locul faptei cu o maşină, un procuror sau un poliţist în prezent poate verifica prin acces la baze de date cine este proprietarul maşinii pentru a încerca să identifice autorul faptei, ori acest lucru nu se va mai putea face, nu ei nu vor mai putea acţiona rapid, cu operativitate şi nu o să mai poţi administra probe în timp real şi rapid pentru a identifica autorul faptei”.

Cu privire la propunerile de modificare privind comunicarea informaţiilor din dosare în timpul efectuării urmăririi penale, Kovesi a spus că acestea vor îngrădi sau îngreuna accesul cetăţenilor la informaţii de interes public.

„Din punctul nostru de vedere, al instituţiei, avem obligaţia de a comunica acele informaţii care sunt de interes pentru public, dar modificările care sunt propuse vor îngrădi sau vor îngreuna accesul cetăţenilor la informaţii de interes public, pentru că noi nu vom mai avea voie să furnizăm absolut nicio informaţie în legătură cu anchetele pe care le desfăşurăm şi atunci când vor fi învinuite persoane care deţin anumite funcţii în stat, nu se va mai putea spune pentru ce sunt învinuite, pentru ce au fost trimise în judecată sau ce măsuri s-au dispus”, a declarat Kovesi.

Ea a adăugat că invocarea directivei europene în această situaţie este un pretext pentru a limita capacitatea investigatorilor de a dovedi fapte.

„În opinia noastră, invocarea acestei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din 2016 este folosită doar ca un pretext pentru a elimina capacitatea investigatorilor de a descoperi şi a dovedi fapte penale. Scopul acestor modificări nu are nicio legătură cu prezumţia de nevinovăţie, pentru că în realitate toate garanţiile pe care le implică Directiva Uniunii Europene din 2016 sunt deja prevăzute în legislaţia internă, atât în ceea ce priveşte prezumţia de de nevinovăţie cât şi dreptul de a fi prezent în cadrul procedurilor penale”, a arătat procurorul-şef al DNA.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More