Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

”Ordonanța traseiștilor” face ravagii. Mii de primari și consilieri locali sau județeni, în pericol să-și piardă mandatele

0 44

MOTIUNEA DE CENZURA - PALATUL PARLAMENTULUI

În toamna anului trecut, profitând de Ordonanța de Urgență nr. 55/2014, supranumită și ”ordonanța traseiștilor politici”, mii de primari, consilieri locali sau județeni și președinți de consilii județene au schimbat partidul pe listele căruia au candidat la alegerile locale din 2012.

Potrivit Ordonanței Guvernului, aleșii locali au avut posibilitatea de a schimba partidul din care fac parte, fără teama că-și vor pierde mandatul:

„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.”

După ce pe parcursul lunii septembrie 2014, mii de aleși locali au profitat de această ordonanță pentru a-și schimba coloratura politică, în luna decembrie a anului trecut Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională.

Mai mult, judecătorii CCR au decis, cu majoritate de voturi că ordonanţa este neconstituţională şi că Parlamentul urmează să reglementeze, prin legea de respingere, „măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale.”

Mai multe partide politice din România care au pierdut un număr însemnat de primari și consilieri locali au atacat în justiție migrarea aleșilor locali către alte formațiuni politice, iar o primă instanță a stabilit deja un precedent în această situație.

Tribunalul Gorj a decis în 6 februarie ca patru consilieri locali de la Motru își pierd mandatele de ales local după ce au decis, pe baza Ordonanței 55, să părăsească PP-DD pentru a deveni independenți.

„Obligă pârâtul Consiliul Local Motru să emită hotărâri de consiliul local prin care să se ia act de încetarea de drept a mandatului de consilier local al membrilor acestuia, respectiv: Petrişor Florentina, Colţatu Constantin, Petrescu Ilie şi Răducu Ion şi declararea ca vacante a locurilor consilierilor în cauză. Respinge capetele de cerere privind emiterea hotărârilor de consiliu în termen de 5 zile de la pronunţarea prezentei sentinţe şi cu privire la obligarea pârâtului la daune cominatorii şi penalităţi, pe fiecare zi de întârziere. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 06.02.2015”, este decizia Tribunalului Gorj.

Potrivit presei locale din Gorj, Partidul Poporului-Dan Diaconescu își va recupera cele patru posturi de consilieri locali după această decizie a instanței. PP-DD Gorj a intentat acțiune în instanță împotriva celor patru consilieri locali ”migratori”, iar instanța a dat câștig de cauză formațiunii politice. Consilierii locali sunt astfel în pericol să-și piardă mandatele, însă au la dispoziție și o cale de a ataca decizia primei instanțe.

Oricum, decizia Tribunalului Gorj reprezintă un precedent de care pot profita acum și restul partidelor politice care au pierdut locuri în consiliile locale sau județene.

Reprezentanți ai Partidului Național Liberal au anunțat deja că vor intenta acțiuni similare cu cele ale PP-DD de la Gorj în toate județele țării și că vor solicita prin acestea ca aleșii locali, care au migrat în toamna anului trecut la alte partide sau au devenit independenți, să-și piardă mandatele.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More