Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pădurarii sunt adevărații eroi. ”Salvatorii”, doar niște zdrențe

2 81
Foto:
Off Road Transilvania

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit luni după amiază în județul Cluj, într-o zonă muntoasă. De obicei, în cazul unei astfel de tragedii, rar se întâmplă să fie supraviețuitori, însă în cazul nostru, toate cele șapte persoane aflate la bord au supraviețuit. Asta până la un moment.

Deși trăim într-o eră a tehnologiei, o perioadă în care poți să vezi secundarul de la ceasul lui nea’ Vasile din deal deși tu te afli la mama dracului, o perioadă în care nu poți nici să-ți sufli nasul fără să știe jdemii de organizații mai mult sau mai puțin secrete din țară sau străinătate, ne aflăm în situația în care un avion prăbușit nu este descoprit nici la 7 ore de la eveniment.

Zeci și sute de salvamontiști, jandarmi, personal MAI, SRI, STS, MAPN, ISU, SMURD și alte inițiale au umblat ca bezmeticii prin păduri și pe coasta muntelui, ghidându-se după nimic altceva decât ceva pliante turistice. Din alea ce se dau gratuit la fiecare turist care ne calcă munții.

Asta deși astfel de echipaje de salvare ar trebui să fie dotate cu atâtea sisteme GPS și de localizare încât să găsească și un muc de țigară căzut dintr-un avion de pasageri. Dar nu, în România nu se face așa ceva. Ne ghidăm după pliante, cu lanterna și umblăm pe coclauri vreo 4-5 ore, fără să știm încotro o luăm.

Între timp, niște țărani amărâți, oameni fără prea multă școală și fără dotări de ultimă generație, reușesc să ajungă la epava avionului. Mai mult, localnici și pădurari reușesc să scoată victimele din avionul prăbușit și să le transporte pe brațe până la autospecialele de salvare. Că doar de aia sunt de salvare, să aștepte pădurarii să salveze și să le aducă victimele.

Și nu zic ”țărani amărâți” cu intenția de a-i considera niște nenorociți. Pentru că ei, de fapt, sunt eroii în tot acest eveniment. Oameni simpli de la țară, bărbați cu suflet și fără pregătire specială, români care-și câștigă cu sudoare pâinea și își duc traiul de pe o zi pe alta.

Să nu-i uităm pe băieții de la Off Road Transilvania, băieți care s-au dus cu propriile mașini în vârful munților pentru a da o mână de ajutor la salvarea victimelor. Ei au fost cei care s-au cățărat până la epava avionului, așa la pas, după ce nu au mai putut urca la bordul autovehiculelor, ei sunt cei care au transportat răniții la mașinile de salvare. Și au făcut-o din spirit civic, pentru a ajuta, nu pentru că sunt plătiți să facă asta sau că vor primi o recompensă.

Ei salvează vieți, salvează oameni, semeni de-ai lor, în timp ce alții cu salarii babane, cu toată tehnologia de ultimă oră la dispoziție, nu reușesc să localizeze un avion cu șapte persoane la bord. Asta deși în permanență supraviețuitorii accidentului au vorbit la telefon, au avut semnal pe mobil, avionul avea un echipament de localizare ce transmite prin satelit locul exact.

Și în tot acest timp, pilotul avionului, care a fost conștient după prăbușire, a decedat. Mai mult, la câteva ore după, a decedat și o altă pasageră, o studentă.

Și stai și te întrebi: oare acești oameni nu puteau scăpa cu viață dacă cei care sunt plătiți să salveze își făceau treaba?

Ba puteau, dar nu la noi. Că la noi, până ne scărpinăm după urechi, până ne scobim în nas și ne frecăm degetele, până facem rost de pliante turistice și până ne prindem cum se aprinde lanterna să vedem ceva, alții mor din cauza rănilor, sau, mai grav, mor înghețați de frig în creierii munților, așteptând echipajele de salvare.

Și acum așteptăm explicații care nu o să ne convingă, așteptăm măsuri și rezultate ale expertizelor, așteptăm să găsim vinovați. Dar, eu una, mă aștept ca toți ”deștepții” responsabili de prin ministere să demisioneze sau să fie demiși în masă, de la ăl mai mic, pân’ la cel mai mare șef. Vorbim aici despre neglijență și incompetență criminală din partea unor reprezentanți ai statului.

Iar pădurarii ăia, EROII, să fie recompensați nici mai mult, nici mai puțin, decât cu suma salariilor celor care trebuiau de fapt să fie salvatori.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More