Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pagube provocate de inundații în trei localități din Bistrița-Năsăud

0 126

Comunele Romuli și Telciu din județul Bistrița-Năsăud, dar și stațiunea Sângeorz-Băi, localități situate la poalele Munților Rodnei, au fost sub cod portocaliu de precipitații sâmbătă, iar ploile abundente au făcut ravagii în unele zone.

Cel mai mult a plouat în comuna Romuli — 80 litri pe metru pătrat, ceea ce reprezintă a zecea parte din totalul precipitațiilor anuale. Potrivit datelor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud, râul Sălăuța a depășit cota de atenție în cursul dimineții de duminică, la ora 9,00, fiind cu 18 centimetri mai mare decât limita admisă.

La Romuli apele învolburate ale râului Sălăuța au rupt un zid de piatră ce proteja DN 17 C, iar circulația în zonă se desfășoară la această oră pe un singur sens.

De asemenea, în aval de Romuli, în comuna Telciu, apele au ieșit pe drumul național, aducând aluviuni pe carosabil.

În orașul stațiune Sângeorz-Băi s-a înregistrat, pe râul Cormaia, singura depășire a cotei de inundații din ultimele 24 de ore, la ora 7,00 dimineața râul atingând cota de 156 de centimetri, cu șase mai mult decât cota de inundații. După două ore, cota era în scădere, la 142 de centimetri, dar aceasta cu 32 de centimetri mai mare decât cota de atenție.

Primarul din Sângeorz-Băi, Roland Venig, a declarat pentru AGERPRES că, în urma întrunirii, duminică dimineață, a comitetului local pentru situații de urgență, s-a dispus închiderea unei punți pietonale din oțel peste râul Someșul Mare (în care se varsă râul Cormaia), pentru că apele au crescut foarte mult, iar în aval de târgul de animale, având în vedere că există posibilitatea unei eroziuni a solului, s-a luat măsura aducerii unor blocuri de piatră, pentru a proteja terenul din zonă.

Au mai fost înregistrate probleme pe un drum forestier din cartierul Cormaia, unde un molid scos din rădăcini a blocat calea spre o cabană din zonă, dar și la podul CFR, unde crengile aduse de ape au creat un blocaj.

Conform datelor comunicate de SGA Bistrița-Năsăud, a mai fost înregistrată o depășire a cotei de atenție pe râul Someșul Mare, la Valea Mare (+16 centimetri).

În afară de comuna Romuli, cantități semnificative de precipitații s-au mai înregistrat în Poiana Ilvei (58,5 l/mp), Leșu (51,7 l/mp) și Rodna (50,7 l/mp).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More