Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pâinea noastră cea de toate zilele, mai scumpă de luna viitoare

0 155

Prețul pâinii ar putea crește chiar și cu 10% de luna viitoare. Majorarea preţului este cauzată de creşterea tarifelor la electricitate şi gaze naturale, explică producătorii. Nu este însă, singurul motiv. Costul produselor de panificaţie este influenţat şi de majorările salariile, decise de autorităţi.

De la începutul lunii viitoare, pâinea noastră cea de toate zilele ar putea costa cu 10% mai mult. Producătorii spun că sunt nevoiţi să ia această decizie pentru a acoperi facturile tot mai mari la utilităţi.

Aurel Popescu, reprezentant ROMPAN: „Am primit notificări de la furnizorii de utilități de gaze și energie că vom vea scumpiri la energie de circa 35% și la gaze vreo 17%, deci aceste creșteri de costuri sunt aducătoare de pierderi.”

Liviu Rogojinaru: „Gândiţi-vă că facturile pentru gaze sunt o dată. Creşterea preţului carburantului iar la fel va infulenţa. Şi de colo un pic, de colo un pic, vezi că e o creştere de cu 12-15% a preţului de producţie. În momentul acela ce faci? Creşti şi tu preţul cu 10%.”

Majorarea salariilor din ultima perioadă se va regăsi şi ea în costul pâinii, care a rămas neschimbat din 2013, de când TVA-ul s-a redus la 9%.

Aurel Popescu, reprezentant ROMPAN: „Utilitățile și forța de muncă acum au ajuns la peste 50% din prețul produsului, ori scumpirea lor duce obligatoriu la o modificare de preț în piață pentru că altfel nu ai cum să lucrezi.”

Asta în condiţiile în care pâinea este cel mai consumat aliment de către români.

Într-un an, un român mănâncă 96 de kilograme de pâine, cu aproape 20% mai mult decât media europeană. E drept, preţul pâinii este de 3 ori mai mic la noi în comparaţie cu Germania, Franţa sau Italia. Românii plătesc, în medie, 2 lei şi 20 de bani pentru o pâine.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More