Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Palatului Bánffy, care găzduieşte Muzeul de Artă din Cluj, va fi reabilitat de CJ Cluj

0 79

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Reabilitare faţade Palatul Bánffy – Muzeul de Artă Cluj”, proiect ce urmează a fi supus spre aprobare plenului forului deliberativ judeţean.

Necesitatea reabilitării acestei perle arhitecturale a municipiului Cluj-Napoca şi a întregii Transilvanii este relevată de documentaţia elaborată în acest scop, ca pas premergător executării lucrărilor la obiectivul ,,Reabilitare faţade Palatul Bánffy – Muzeul de Artă Cluj” – Monument istoric situat în Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30. Potrivit acestui raport, faţada principală – vest şi faţada posterioară – est, sunt degradate la nivelul finisajelor, elementelor decorative şi închiderilor, dar şi la nivelul elementelor structurale, existând riscul de căderi parţiale ale acestora.

În acest sens, potrivit documentaţiei în cauză, avizată deja favorabil de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale – Direcţia Patrimoniu Cultural, se propune realizarea unui sistem eficient de evacuare a apelor pluviale, de protecţie la umiditatea solului, reţeseri, injectări pentru refacerea continuităţii diafragmelor, fixarea componentelor de piatră. Astfel, sunt necesare lucrări de restaurare a faţadelor est şi vest, respectiv a gangului principal de sub logie, în rezalitul central. De maximă necesitate sunt lucrările de restaurare a faţadei vestice, în vederea punerii în siguranţă a elementelor şi finisajelor, reîmprospătării aspectului şi armonizării din punct de vedere estetic şi faţadei la frontul Pieţei Unirii. Intervenţiile vor cuprinde inclusiv lucrări de refacere/reparare a elementelor învelitorii şi a sistemului de preluare şi conducere a apelor pluviale, respectiv restaurarea elementelor artistice, îndeosebi a celor de piatră.

Toate aceste lucrări de reabilitare a Palatului Bánffy, clădire compusă din două corpuri, amplasate pe un teren cu o suprafaţă totală de 3.284 de m², urmează să se desfăşoare pe parcursul a doi ani calendaristici, conform graficului de eşalonare propus – anul 1 – cca. 58 %  şi anul 2 – cca. 42 %, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 4.549.008 de lei,  la care se adaugă TVA.

,,Prin intermediul acestei iniţiative îmi doresc să evităm riscul de a pierde o serie de elemente extrem de valoroase din punct de vedere artistic, cultural şi istoric, contribuind în acelaşi timp la creşterea atractivităţii patrimoniului arhitectural din centrul istoric al Clujului. Totodată, lucrările de reabilitare propuse au ca scop crearea unui cadru adecvat pentru multitudinea de evenimente culturale găzduite de Palatul Bánffy”, a declarat preşedintele Comsiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Reamintim în acest context faptul că, deşi s-a luat decizia ca o parte a Palatului Bánffy să fie retrocedată, legislaţia în vigoare prevede ca Muzeul de Artă să îşi poată continua activitatea în acest imobil pentru o perioadă de 10 ani. Totodată, în varianta în care, la finalul acestei perioade proprietarul ar decide să vândă cota-parte care îi revine, Consiliul Judeţean Cluj va putea decide să îşi exercite dreptul de preempţiune, achiziţionând imobilul. În acelaşi timp, forul judeţean va putea pretinde recuperarea acestor sume pe care le investeşte în lucrările ce urmează a fi efectuate.

            Potrivit prevederilor legii numărul 153 din anul 2011, actualizată, privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, Consiliul Judeţean Cluj, în calitate de deţinător al unei clădiri care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pune în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, este obligat ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădiri.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More