Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Parlamentarii se gândesc la nevoile cetățenilor: După programul ”Prima Casă”, vor să introducă proiectul „Primul WC”

0 59

România se află pe unul dintre ultimele locuri din Europa în ceea ce privește dotarea gospodăriilor cu grupuri sanitare decente, potrivit statisticilor. În acest context, parlamentarii se gândesc la ideea de a introduce, după modelul programului ”Prima Casă”, proiectul ”Primul WC”.

Beneficiarii acestui program ar urma să-și poată construi în casă, cu bani în rate, un grup sanitar modern.

 Datele Institutului Național de Statistică arată că mai puțin de jumătate dintre români sunt conectați la canalizare. Potrivit INS, în 2015, un număr de 9.471.584 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, aceştia reprezentând 47,7% din populaţia rezidentă a României. Restul, adică 52,3% din populație, au latrina în fundul curții.

În ciuda acestor date, există comunități rurale din România unde se construiesc grupuri sanitare care costă mai mult decât un apartament cu trei camere la oraș.

La Liceul Tehnologic din comuna botoșăneană Coţuşca au fost amenajate două toalete care au costat aproximativ 50.000 de euro. Inițial, însă, costul WC-urilor era estimat la 90.000 de euro, potrivit unui articol apărut în gandul.info, în anul 2013.

O situație similară există și în județul Galați, unde ”două şcoli au dat pentru un metru pătrat de closet construit nu mai puţin de 1.500 de euro”, potrivit sursei citate.

De asemenea, în judeţul Bistriţa Năsăud, deși școlile nu au fost reabilitate, autoritățile dintr-o localitate au cheltuit 300.000 de lei pentru un grup sanitar.

Încă două exemple vin și din localităţile ialomiţene Colelia şi Gheorghe Lazăr, unde, în 2009, s-au investit în closete un milion de lei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More