Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Parlamentul European aprobă ajutorul financiar UE pentru Moldova

0 277

Deputații europeni au aprobat asistența macro-financiară de 100 milioane euro pentru Moldova, pentru a sprijini refacerea țării după criza economică și politică. 

UE va oferi o combinație de granturi și împrumuturi în valoare de 100 milioane euro pentru a sprijini nevoile financiare externe ale țării. Deputații au confirmat astăzi acordul recent informal cu Consiliul de Miniștri.

Aspecte principale: • asistența macro-financiară (MFA) ar trebui să sprijine angajamentul Moldovei pentru un management corect al finanțelor publice, pentru lupta împotriva corupției și spălării banilor, pentru depolitizarea administrației publice, pentru o justiție independentă, pentru libertatea presei;   • declarație comună a Parlamentului European, Comisiei și Consiliului care subliniază faptul că respectarea mecanismelor democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar bazat pe pluripartitism și statul de drept, precum și garantarea drepturilor omului sunt precondiții pentru primirea asistenței;   • aceste condiții vor trebui legate de plata fiecărei tranșe, iar Comisia va trebui să suspende temporar sau să anuleze orice plată dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite.

Asistența financiară a fost aprobată cu 575 de voturi la 76 și 46 de abțineri.

„Acest vot confirmă că UE este alături de poporul Republicii Moldova atunci când acesta are nevoie. Cred cu tărie că pachetul de reformă care însoțește asistența financiară are un potențial adevărat de transformare a economiei și societății moldovenești. Încurajez autoritățile din Moldova să ia în serios recentele recomandări ale Comisiei de la Veneția, în contextul dezbaterii privind reforma electorală, care va fi, fără îndoială, în centrul monitorizării – așa cum rezultă din declarația comună adoptată de către cele trei instituții” , a spus raportorul Sorin Moisă (S&D, RO).

Aceasta este a doua oară din 2010 când UE oferă asistență macro-financiară. UE va pune la dispoziție 60 milioane euro în împrumuturi și 40 milioane în granturi, suma urmând a fi transferată în trei tranșe în 2017 și 2018, reprezentând 25% din nevoile financiare externe ale țării.

Moldova a avut o recesiune economică în 2014, atunci când un scandal bancar și dificultăți fiscale combinate cu o performanță slabă a exporturilor au afectat economia și viața politică. Acordul de comerț liber cu UE, aplicat din septembrie 2014, a contribuit la refacerea economică. UE este în momentul de față partenerul comercial cheie al Moldovei, cu 63% din totalul exporturilor.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More