Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Parlamentul European a aprobat ajutorul pentru disponibilizații de la Câmpia Turzii

0 51

mechel campia turzii

Parlamentul European a aprobat miercuri ajutorul acordat muncitorilor disponibilizaţi din România pentru a-şi găsi noi locuri de muncă. Finanţarea din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) va completa eforturile naţionale, intrând în vigoare după adoptarea de către Consiliul de Miniştri.

”Închiderea combinatului de sârmă de la Câmpia Turzii aproape că a triplat numărul de şomeri din regiune” a spus raportorul Siegfried Mureşan (PPE, RO),”de aceea cred că aceşti bani vin ca o gură de aer pentru cei de acolo. Uniunea Europeană oferă acestor oameni o şansă la un trai decent”, a adăugat el.

Autorităţile române au cerut ajutor prin FEAG pentru o mie de lucrători disponibilizaţi de producătorul de oţel Mechel Câmpia Turzii şi de furnizorul său. Cererea pentru produsele lor a scăzut mai ales ca urmare a importurilor din China. Cele 3 571 150 de euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanţarea unor noi afaceri şi consultanţă pentru găsirea unui nou job.

Data probabilă la care Consiliul de Miniştri va vota asupra ajutorului acordat României este 25 septembrie.

Raportul a fost votat cu 614 voturi pentru, 71 împotrivă şi 16 abţineri.

Meritul principal pentru acest ajutor imens în favoarea disponibilizaților de la combinatul de sârmă din Câmpia Turzii îl are proaspătul europarlamentar Siegfried Mureșan, cel care a depus raportul în Parlamentul European iar azi a obținut cu succes votul favorabil al celorlalți europarlamentari.

Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizaţi ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară şi pentru a îi asista în găsirea de noi locuri de muncă. Între 2014 şi 2020, fondul are la dispoziţie 150 milioane de euro anual. Muncitorii disponibilizaţi primesc măsuri de asistenţă cum ar fi sprijin pentru începerea unei afaceri, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru consultanţă de carieră şi diferite forme de training. În cele mai multe cazuri, autorităţile naţionale au luat deja anumite măsuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, după aprobarea finală.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More