Partenerul media – fraierul de serviciu al organizatorilor de evenimente
Încă de la lansarea site-ului Someșeanul.ro am căutat să ne implicăm cât mai mult în susținerea evenimentelor culturale sau artistice care au loc în zona noastră de acoperire. Suntem deschiși către evenimentele organizate în zonă, încercăm să le acoperim pe toate cât mai bine, mai ales pe planul mediatizării, motiv pentru care de multe ori am fost solicitați pentru a susține concret astfeld e proiecte, ni s-a cerut implicare în promovarea evenimentelor, ceeea ce a dus la parteneriate media importante.
Indiferent că a fost vorba despre zilele orașului (Dej, Gherla, Beclean) despre evenimente culturale sau artistice, am răspuns mereu pozitiv la solicitările de parteneriat media, sau chiar ”ne-am băgat noi în seamă” pentru a promova astfel de evenimente. La unele dintre ele am fost și factori de decizie, făcând parte într-o mai mică sau mai mare măsură dintre organizatori, am mai ajutat cu o idee sau un gând, sau chiar am pus umărul efectiv la organizarea unui eveniment.
Ce este acela un partener media?
Un partener media pune la dispoziție organizatorilor unui eveniment spațiul pe care-l deține pentru promovarea respectivului eveniment. Fie că vorbim de publicații online, de ziare sau reviste tipărite, de posturi de televiziune sau radio, fiecare dintre acestea pot fi partener media al unui proiect, prin promovarea pe canalele deținute a materialelor de mediatizare a respectivului eveniment. Fie că vorbim de articole sau știri publicitare, de bannere sau interviuri, de spoturi publicitare radio sau TV, de propagarea acestora pe rețelele sociale și susținere în social media. Toate acestea sunt căi prin care se promovează un eveniment, iar unul care se respectă are nevoie de astfel de canale de promovare din partea partenerilor media. Fără publicitate, prin cât mai multe canale, orice eveniment este mort înainte de născare.
Ce reprezintă un parteneriat media?
Încă din start, un astfel de proiect este unul de succes dacă aduce beneficii atât pentru organizatorii evenimentului cât și pentru partenerul media implicat. Atâta timp cât doar una dintre părți are beneficii, iar cealaltă nu obține nimic, sau mai nimic, parteneriatul este un eșec. Ca și în căsătorie, astfel că în scurt timp se poate ajunge la divorț.
Ce nu știu (sau se fac că nu știu) mulți organizatori de evenimente este faptul că un partener media trebuie să primească anumite beneficii atâta timp cât este implicat într-un proiect: un banner al partenerului afișat în loc vizibil, menționarea pe site-ul evenimentului sau în broșurile și materialele promoționale, menționarea în comunicatele de presă, oferirea de bilete/abonamente (dacă este cazul) suplimentare, oferirea de bilete/abonamente pentru a fi scoase la concurs, asigurarea de condiții optime pentru partenerii media pentru a putea realiza materiale de presă în timpul evenimentului, menționarea acestora alături de sponsori în timpul desfășurării evenimentului.
Bineînțeles, sunt rare cazurile când toate acestea se respectă. Am fost, după cum spuneam, parteneri media la o sumedenie de evenimente, am distribuit mereu o mulțime de materiale de presă despre acele evenimente, ajungând ca în final să nu fim menționați deloc sau prea puțin.
Nu, nu caut prin acest articol să scot ochii cuiva, sau să mă milogesc pentru niște mulțumiri post-eveniment. Vreau doar să atrag atenția potențialilor organizatori de evenimente că mai trebuie să se gândească și la alții dacă vor să aibă parte de susținere media, dacă vor să mai fie băgați în seamă și, în definitiv, dacă vor să aibă parte de recenzii reușite pentru evenimentele organizate.
(N)Am fost parteneri – doar niște postaci
Someșeanul.ro a fost partener media la Festivalul Peninsula, organizat în 2013 la Cluj-Napoca. Am publicat numeroase materiale despre eveniment, am făcut un fel de live-blog din fiecare zi a evenimentului, am prezentat ample materiale cu artiștii invitați, cu organizarea locului unde a fost organizat festivalul. Ce am primit pentru asta? Două acreditări de presă (pe care oricum le primeam) și publicarea logo-ului pe un panou în zona conferințelor de presă.
Am fost în acest an parteneri media la Electri Castle. Am publicat zeci de articole despre festival, încă dinainte ca acesta să aibă loc, pentru ca apoi să venim cu recenzii pentru fiecare zi a festivalului, cu materiale foto/video, impresii personale și articole de laudă. Ce am primit în schimbul lor? Tot două acreditări de presă (pe care oricum le primeam). Și publicarea logo-ului pe site-ul Electric Castle, la rubrica ”Parteneri”.
Am fost parteneri media la Zilele Municipiului Dej, anul trecut, când ni s-a dat jos banner-ul de pe scenă pentru că-i încurca pe alții, iar menționarea noastră s-a făcut doar după preferințe, din când în când.
Am fost parteneri media în acest an, dar și anul trecut, la Zilele Municipiului Gherla, când am avut un banner amplasat chiar la baza scenei, fără vizibilitate, iar organizatorii nu s-au sinchisit nici măcar o dată să menționeze pe scenă sponsorii și partenerii evenimentului.
Am fost parteneri media la diverse spectacole sau evenimente artistice organizate în ultimii ani în Dej, însă de cele mai multe ori organizatorii nu au dovedit că le pasă că le-am promovat gratis evenimentele. Cu excepția publicării unui logo pe afișele evenimentelor, n-am avut parte de alte beneficii.
Și atunci stai și te întrebi: de ce să mă mai leg la cap? De ce să accept un parteneriat media, dacă beneficiile pe care le primesc tind spre zero? Asta mai ales în cazul evenimentelor unde organizatorii încasează niște bani din bilete și sponsorizări.
Partenerul media – prostul satului
Cei care ne vor ca parteneri media în proiectele lor știu una și bună: vrem promovarea unui eveniment. Ei știu foarte bine ce înseamnă această promovare, câtă muncă și resurse solicită să promovezi un eveniment, fie el cât de mic, câtă bătaie de cap solicită să faci un eveniment cunoscut. Astfel că pasează toată această trudă pe capul celor din media. Doar nu e mare lucru să scrii un comunicat și să-l trimiți la 100-200 de adrese de email ale jurnaliștilor sau redacțiilor. Dar la acești jurnaliști, la aceste redacții nu se gândește nimeni.
Niciun organizator nu te întreabă cât costă afișarea unui banner la tine pe site, cât costă publicarea unui advertorial, a unui articol publicitar sau comunicat de presă. Doar ți-l pasează și tu trebuie să-l pui, că doar ești partener media. Iar la final, te alegi cu un mare ”nimic”. Asta chiar dacă ai aruncat doar un material pe site, despre evenimentul respectiv, sau dacă te-ai deplasat cu echipa acolo, ai filmat/fotografiat, ai încărcat site-ul cu imagini și ai promovat pe deplin evenimentul.
Și, atunci, revin și mă întreb: la ce folos? Există o regulă pe care unii organizatori de eveniment par că nu vor să o ia în seamă: dacă vrei să apari, PLĂTEȘTI! Sau măcar dai ceva în schimb.
Dacă ar fi fost să-i taxăm pe cei de la Electric Castle, spre exemplu, pentru materialele publicate până acum, am fi rupt o factură de cel puțin 1.000 de euro. Asta doar pentru ediția din 2014. În schimb, am promovat evenimentul gratuit cu luni bune înainte, am distribuit materialele pe rețelele de socializare, am pus afișe și bannere, am fost în fiecare zi la festival, pe cheltuiala noastră și pe benzina noastră.
Și pentru toate astea am fost ”fericiți” să primim două acreditări, pe care le puteam primi și dacă eram blogul X și n-am fi scris nimic despre eveniment înainte.
La fel se întâmplă și cu alte mari evenimente care au loc în zonă. Nu are rost să intru în detalii, șablonul este același. Am ajuns să cred că toate instituțiile media sunt luate de fraiere de către cei care organizează un eveniment, de către specialiștii lor de PR.
De aceea, mi se confirmă tot mai acut ideea că nu merită să te mai implici în astfel de proiecte. Nu spun însă că nu merită să promovăm unele evenimente, dacă acestea merită acest lucru. Pentru că interesul nostru este, până la urmă, să oferim cititorilor ceva ce contează cu adevărat, informații care sunt esențiale, care sunt cerute și care sunt devorate de cititori în momentul publicării. Asta se întâmplă mai ales în cazul evenimentelor de amploare, evenimente care atrag interesul oamenilor. Spun doar că nu o să ne mai implicăm în a promova orice fel de eveniment doar pentru ”onoarea” că suntem parteneri media.
din cate stiu, nimeni nu va roaga sa fiti parteneri media la evenimente. Voi va aprindeti daca nu sunteti cautati pentru a fi parteneri. Primaria Dej are potentialul si posibilitatea de a-si promova singura evenimentele si fara voi. E Magdalena Vaida cu Ziarul Faclia, Dej.biz, Dejanul.ro, nu depinde nimeni de voi