Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Paștele în 2021. Ce restricţii sunt în vigoare și ce reguli sunt pentru cei care merg la Înviere

0 170

Dacă anul trecut participarea la slujbele de Paște a fost total interzisă, în acest an regulile sunt mai blânde. Credincioşii care vor merge la slujba de Înviere vor putea circula între orele 22:00 şi 5:00. Însă, acest lucru nu semnifică faptul că participanţii nu trebuie să respecte anumite reguli. Credincioşii trebuie să poarte masca sanitară şi trebuie să aibă în vedere menţinerea distanţării sociale.

Cu ocazia sărbătoririi Paştelui, restricţiile sunt mai blânde pentru cetăţeni. Dacă până acum se punea problema orarului magazinelor, relaxarea măsurilor vine la pachet şi cu un program prelungit al centrelor comerciale de vineri până duminică. În acest fel, oamenii vor putea merge la cumpărături până la ora 21.00, la fel ca în timpul săptămânii, în localitățile unde rata incidenței a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori.

Cei care merg la Înviere nu trebuie să completeze declaraţie pe proprie răspundere. Până la ce oră se poate circula liber

În noaptea de Înviere oamenii vor circula fără declaraţie. Declaraţia pe propria răspundere nu va fi necesară nici de Ramadan, sărbătoarea creştinilor musulmani care va fi peste două săptămâni. Inclusiv Klaus Iohannis, preşedintele României, a anunţat în urmă cu două săptămâni că nu vor exista restricţii suplimentare în noaptea de Înviere.

„Vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci în societate. Lucruri certe discutate cu reprezentanții BOR: În noaptea de Înviere restricțiile se ridică, așadar creștinii vor putea merge la biserică, fără să completeze declarații. Biserica va organiza slujba așa cum e datina. Nu ne amestecăm în felul în care sunt organizate slujbele. Aceste lucruri sunt deja prevăzute în HG privind starea de alertă. Nu vor fi restricții suplimentare în noaptea de Înviere. Dimpotrivă, vor fi mai puține restricții”, a menţionat încă de atunci şeful statului.

În noaptea de Înviere credincioşii pot circula între orele 22:00 şi 5:00. Cei care vor să meargă pentru a lua lumină se pot deplasa în respectivul interval.

Ce reguli rămân, totuşi, valabile pentru noaptea de Înviere

La slujba de Înviere este necesară să fie respectată distanţarea socială, trebuie purtată masca sanitară. Clerul va veni în întâmpinarea credincioşilor, astfel încât vor exista în afara bisericii standuri de unde se pot cumpăra obiectele folosite cu ocazia acestei sărbători. De asemenea, vor exista voluntari din partea bisericii care se vor ocupa de respectarea măsurilor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More