Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Patriarhia: ”trafaletul” e un miruitor extensibil

1 620

someseanul-trinitas-patriarh-trafalet

Într-un comunicat intitulat „Senzaţional produs de ignoranţă liturgică”, Patriarhia precizează că Patriarhul Daniel a folosit, pentru sfinţirea studiourilor de radio şi televiziune Trinitas, un „miruitor extensibil” şi un buchet de busuioc numit „sfeştoc”.

Patriarhia Română îi critică astfel pe „jurnaliştii fără cunoştinţe liturgice” care au scris, în ziua de 17 iunie 2014, materiale referitoare la sfinţirea cu „trafaletul îmbibat în apă sfinţită” a noilor studiouri de radio şi televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române, precizând că acela era un miruitor extensibil, care fusese stropit în prealabil cu agheasmă cu ajutorul unui buchet de busuioc numit „sfeştoc”.

BOR precizează că la slujbele de sfinţire a caselor se folosesc sfeştocul şi miruitorul, iar, „din raţiuni practice, pentru clădirile înalte miruitorul este unul extensibil, fiind confecţionat dintr-o tijă telescopică de aproximativ 2,5-3 metri lungime, având la partea superioară un burete care se îmbibă în untdelemnul sfinţit, pentru a face semnul Sfintei Crucii pe zidul sau peretele clădirii”.

„Prin urmare, după ce este stropit cu agheasmă, folosind un buchet din ramuri de busuioc, numit sfeştoc, peretele este însemnat cu untdelemn sfinţit. La sfinţirea unei biserici înalte se foloseşte tot miruitorul extensibil, dar îmbibat cu Sfântul şi Marele Mir”, explică Patriarhia, precizând că începând din 2008, când a fost sfinţit Marele Mir, toţi ierarhii ortodocşi români folosesc miruitorul extensibil pentru sfinţirea bisericilor sau a unor edificii bisericeşti, scrie MEDIAFAX.

Citește și: La sfințit cu TRAFALETUL. Patriarhul Daniel a sfințit studiourile Trinitas – FOTO

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More