Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Pe repede înainte: Votul final pentru modificarea Codului penal va fi dat azi de Camera Deputaţilor

0 322

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, la solicitarea liderului de grup al PSD, Daniel Suciu, ca votul final pentru adoptarea modificărilor Codului penal să fie dat miercuri. Iniţial, miercuri erau programate dezbaterile, iar votul final urma să fie dat joi.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi, raport de admitere la modificările aduse Codului penal, cu 12 voturi ”pentru”, şapte împotrivă şi două abţineri.

Dezbaterile pe Codul Penal în Camera Deputaţilor vor dura o oră, la propunerea lui Florin Iordache, preşedinte al comisiei speciale. PNL a anunţat deja că va ataca la CCR modificările aduse Codului.

„În urma dezbaterilor vă propunem raportul cu amendamentele admise la anexa 1 si respinse la anexa 2 şi vă propun termen de dezbatere o oră”, a cerut Florin Iordache, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

Propunerea a fost votată cu 100 de voturi „pentru” şi 51 „împotrivă”.

„PNL nu va vota propunerea de modificare a Codului Penal. PSD-ALDE nesocotiţi regulametul Camerei, nesocotiţi Constituţia şi Convenţia de la New York ratificată în 2004, dar cel mai important, nesocotiţi interesele cetăţenilor. Există un fir roşu atât prin procesul modificării Codului de procedură penală, cât şi în cel de modificare a Codului penal şi acela că urmăriţi să protejaţi exclusive interesele infractorilor, iar infracţiunile să fie foarte greu sau imposibil de pedepsit şi să-I eliberaţi cât mai repede din penitenciare. Acesta este firul roşu al dumneavoastră”, a spus deputatul PNL, Ioan Cupşa, membru în Comisia specială.

Acesta a mai anunţat că modificările vor fi atacate la Curtea Constituţională de către PNL.

„Aveţi tupeul ca împotriva Constituţiei să propuneţi ca o decizie a CCR să producă efecte retroactive şi o faceţi pentru a proteja interesele infractorilor. Ne-am întrebat ca şi alţii, cui foloseşte acest demers? Foloseşte cumva domnului Dragnea, Tăriceanu, altor lideri PSD-ALDE toţi vizaţi de procese penale în care sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni pe care le-aţi dezincrimat. Vă spun însă cui nu foloseşte. Nu foloseşte cetăţeanului simplu. Vom ataca la CCR această lege de modificare şi vă garantez acum că CCR ne va da dreptate pentru că textul are o calitate slabă, execrabilă, care conţine texte neclare, contrarii, chiar şi paralelisme legislative”, a mai spus Cupşa.

Opoziţia a vrut amânarea dezbaterilor pe Codul Penal. PNL: E doliu pentru democraţie dacă votaţi azi

PNL şi USR, prin deputaţii Raluca Turcan şi Ion Stelian,au cerut amânarea dezbaterilor pe Codul penal, dar acestea au fost respinse de către plenul Camerei Deputaţilor. Totodată, plenul a respins propunerea de amânare a votului pentru joi.

„PNL vă solicită să scoateţi de pe ordinea e zi de astăzi proiectul de lege referitor la Codul penal, întrucât sunt încălcat dispoziţiile referitoare la punerea la dispoziţia parlamentarilor a raportului cu 24 de ore înainte. Dezbaterile în Comisia specială de modificare a legilor justiţie s-au încheiat aseară, la o oră târzie, n-au avut timp să vadă tot raportul elaborate de comisia specială şi dacă acest proiect de lege nu va fi dezbătut consistent, teminic, riscăm să RUCĂM ţara în haos şi să o punem la dispoziţia infractorilor şi corupţilor. Mi-şa dori să aveţi conştiinţa împăcată că aţi urmărit fiecare articol şi că aţi luat la cunoştinţă înainte de a da acest vot nenorocit pe Codul penal. a declarat Raluca Turcan, deputat PNL.

Propunerea sa a fost însă respinsă, Turcan completând: „E doliu pentru democraţia românească dacă azi daţi votul final”.

Totodată, deputaţii au respins şi propunerea deputatului USR Ion Stelian.

„Am aceeaşi solicitare, dar vreau să vă invoc un alt articol din regulamentul comun. Acest raport trebuie pus cu cel puţin trei zile înainte de fi supus la vot în plen. (…) Se insereaza greseli cu privire la amendamentele propuse de USR. Acest lucru trebuie corectat o comisia specială”, a cerut Stelian.

 

În favoarea raportului de admitere la modificarea Codului penal au votat parlamentarii PSD şi ALDE, cei ai PNL şi USR au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More