Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pelerinaj pe jos la Mănăstirea Nicula. 150 de kilometri străbătuți de un grup de credincioși

0 79

manastirea nicula

O tradiție veche de peste 100 de ani se păstrează cu sfințenie într-un sat din județul Sălaj, de unde un grup de credincioși a pornit și în acest an într-un pelerinaj pe jos spre Mănăstirea Nicula, din județul Cluj.

Credincioșii au pornit marți din satul sălăjean Derșida, urmând să ajungă joi noaptea, la Nicula, pentru marea săbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

Tradiția credincioșilor din Derșida este una veche de peste 100 de ani, prin pelerinajul pe jos la Mănăstirea Nicula credincioșii demonstrându-și puterea credinței, drumul până la mănăstirea clujeană fiind presărat de rugăciuni și pricesne.

Grupul de credincioși s-a adunat în dimineața zilei de marți la biserica din sat, de unde a fost petrecut de ceilalți săteni, care le-au urat pelerinilor să ajungă cu bine la destinație.

„Suntem peste 20 de pelerini, tineri, dar şi oameni mai în vârstă, care am pornit în pelerinaj, pe jos, din Derşida, până la Mănăstirea Nicula, de care ne despart peste 150 de kilometri. Avem în urma noastră un cărăuş cu cai şi căruţă, care ne duce bagajele, iar în faţă avem o cruce, cu o coroană de flori şi un ştergar alb cu flori”, spune organizatorul pelerinajului, educatoarea Codruţa Chiş.

Toți cei 150 de kilometri până la destinație sunt parcurși pe jos de către credincioși, care fac popasuri scurte pentru odihnă, iar nopțile dorm pe la curțile oamenilor credincioși, care-i găzduiesc pe traseu.

Pelerinii vor ajunge joi noaptea la Mănăstirea Nicula, iar vineri și sâmbătă vor participa la slujbele religioase de la lăcașul de cult, pentru ca apoi să parcurgă, tot pe jos, în pelerinaj, cei 150 de kilometri pe drumul spre casele lor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More