Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate

0 1.031

Parlamentarii au decis miercuri eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente. Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la celelalte două partide. Unul dintre amendamente prevede încetare plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor în vigoare.

Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți în sală, însă nu au votat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat miercuri că desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari reprezintă un prim pas, subliniind că toată legislaţia în acest domeniu trebuie atacată „frontal”.

Actualul proiect privind pensiile speciale va avea mari probleme de constituţionalitate, a declarat miercuri deputatul liberal Florin Roman, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

„Eu am mai văzut filmul ăsta şi alţi colegi în legislatura trecută de două ori pe două proiecte ale PNL, unul care abrogă în totalitate toate pensiile speciale şi altul, urmare a înţelegerii liderilor de grup de la acea vreme, pe o impozitare, ambele votate cu mâna sus de tot Parlamentul României, care niciodată nu au produs efecte. (…) Astăzi au fost trei proiecte – unul singur a fost original – cel al PNL, care prevedea abrogarea capitolului 11, articolele 49 şi 50, şi care într-adevăr rezolvă problema pe viitor, dar lăsa nerezolvată problema celor în plată. Actualul proiect – şi aici vorbesc pentru românii de acasă, nu vă bucuraţi încă – care a fost amendat şi care prevede inclusiv oprirea celor aflaţi în plată – din punctul meu de vedere va avea mari probleme de constituţionalitate”, a susţinut Florin Roman.

El a adăugat că, dacă ar fi existat voinţă politică, ar fi fost o lege bună, constituţională.

„Suntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetăţeanului român, are ocazia să arate că cine parte nu-şi face parte şi că nu ia partea leului şi că legile trebuie făcute pentru cetăţeni şi nu pentru privilegiaţi şi că nimeni nu are dreptul să aibă privilegii chiar dacă este la decizie. (…) Astăzi, aveţi ocazia să începeţi să vă îndreptaţi, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-aţi bătut ca într-un concurs de frumuseţe să vă impuneţi ca să fie dezbătut proiectul de lege pe care l-aţi depus în actuala legislatură”, a afirmat Orban, în plenul Parlamentului, la dezbaterea privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori.

El a completat că trebuie făcută „ordine” în legislaţia în domeniul pensiilor speciale.

„Sănătatea democraţiei româneşti depinde de capacitatea noastră de a-i reprezenta în mod onest, cinstit şi corect pe cetăţeni, depinde de capacitatea noastră de a lăsa populismul, demagogia, egoismul partinic, dorinţa de a obţine câştiguri electorale ieftine. Noi trebuie să votăm desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari, că nu este drept ca parlamentarii României să-şi dea pensii speciale, în timp ce milioane de români sunt la pensie şi trăiesc din pensie de contributivitate. Pentru că aşa este corect şi normal şi pentru că astăzi trebuie să fie doar primul pas, trebuie să facem ordine în legislaţia în domeniul pensiilor, trebuie să avem curajul, indiferent de posibilele opoziţii, posibilele campanii care se pot derula, să facem dreptate pentru oameni. (…) Va trebui să atacăm frontal toată legislaţia în domeniul pensiilor speciale, astfel încât să reuşim să aducem cât mai aproape de principiul contributivităţii toate pensiile din România”, a susţinut Ludovic Orban.

El a acuzat că în legislatura trecută majoritatea parlamentară nu a trimis pentru raport iniţiativele USR şi PNL pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

„Le-aţi băgat în sertarele Birourilor permanente reunite şi v-aţi făcut că nu există astfel de proiecte de lege. Am acceptat pentru că eraţi gata să blocaţi adoptarea acestui act normativ”, a spus Orban, care a adăugat că majoritatea PSD a introdus pensiile speciale pentru parlamentari.

„În anul 2010, după adoptarea Legii pensiilor, nu mai existau decât foarte puţine categorii de pensii speciale. După 2014, începând cu 2015, au curs pe bandă rulantă acte normative impuse de o majoritate în jurul PSD, care se bizuia pe sprijinul UNPR şi ALDE, care a culminat cu nesimţirea ca parlamentarii, care trebuie să-i reprezinte, în primul rând, pe cetăţeni şi nu pe iei înşişi, să-şi voteze pensii speciale. Acesta este adevărul istoric. Singurul partid politic care a votat în 2015 împotriva introducerii pensiilor speciale pentru parlamentari a fost PNL. Voi aţi votat ‘pentru’. În mod constant, PNL a militat pentru respectarea unui principiu fundamental – principiul contributivităţii”, a susţinut preşedintele PNL.

Orban a menţionat că „îşi scoate pălăria” în faţa parlamentarilor care votează desfiinţarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi.

„Îmi scot pălăria în faţa tuturor parlamentarilor care astăzi vor vota desfiinţarea pensiilor speciale indiferent din ce formaţiune politică sunt şi sper să facă lucrul ăsta, nu pentru că aşa le-a cerut conducerea partidului, ci pentru că asta este convingerea lor personală”, a transmis preşedintele PNL.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More